V roce 2010 vydal stotisícový Liberec dluhopisy v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Krajské město muselo tehdy zastavit řadu nemovitosti a jednou z nich byla i budova bývalého Uranu, kde dnes sídlí odbor dopravy magistrátu. Ve smlouvě, která objekt převáděla ze státu na Liberec bylo několik podmínek, jež město nesmí porušit. Jednou z nich například bylo, že budova musí nadále sloužit pro úřednické účely, nebo že nesmí být zastavena.

A tady nastal ten zásadní problém. Budova bývalého Uranu se v důsledku dluhopisů nechala smluvně zastavit bankou. „Pozoruhodné na celé záležitosti je, že aby krajské město mohlo nemovitost zastavit, potřebovalo souhlas z ministerstva, a to tehdy získalo," tvrdí Šolc.

Úřad pro věci zastupování státu ve věcech majetkových přesto obvinil město z porušení smluvní dohody a soud uložil zadluženému Liberci pokutu ve výši šesti milionů korun.

Zastupitele čeká letní rozhodování

Celá záležitost se bude projednávat na mimořádném zastupitelstvu, které se koná ve čtvrtek 9. srpna od 15 hodin v zasedací síni budovy historické radnice.

Na jednání se zastupitelé mimo jiné dozvědí od náměstka Šolce i o nové pokutě za Uran.

„Zastupitelům můžu navrhnout jen dvě varianty a to soudit se nebo se nesoudit. Pokutu ale zaplatit i tak musíme," vysvětluje Šolc.

A kdo za šestimilionový dluh může? Viníkem může být buď přehlédnutí podmínky o nemožnosti zástavy, a to bývalou radou města, nebo její pochybení či pochybení ministerstva.

Mimořádné zastupitelstvo se bude zabývat i otázkou, kde sehnat zhruba dvě stě milionů korun, aby mělo z čeho zaplatit svou spoluúčast na evropských projektech, ale také jejich předfinancování.

„ Oslovili jsme několik malých bank, které původně nešly do výběrového řízení, a několik z nich by nám úvěr poskytlo," řekl Jiří Šolc.

Pokud by město Liberec půjčku nezískalo, zhroutí se zřejmě celý projekt na povznesení Lidových sadů. Do toho patří například rekonstrukce novorenesančních lázní, ale i modernizace zoologické zahrady.