A často ne jediné. Jejich celkový počet dosáhl podle údajů Exekutorské komory 227 tisíc. Dlužné částky dosahují v součtu bezmála 15 miliard korun. Hůř je na tom jen Ústecký a Karlovarský kraj.

SENIOŘI A POSTIŽENÍ

Alarmující přitom je, že mezi lidmi, u nichž na dveře zaklepal exekutor, bývají často lidé v důchodovém věku nebo zdravotně postižení. „Mohu to potvrdit, jen u nás je v exekuci zhruba pětina zaměstnanců. Jinde na tom podle informací mých kolegů nejsou o nic lépe,“ potvrdila ředitelka chráněné dílny Zora Machartová.

Peníze. Ilustrační foto.
Liberci hrozí exekuce. Město musí zaplatit 600 tisíc korun

Na vině je podle ní nejen špatná finanční gramotnost, ale i zdravotní stav v souvislosti s některým duševním onemocněním. „Tito lidé snáze podlehnou slibům, reklamě, nechají se ovlivnit, a nebo se neuváženě zadluží, když v důsledku nemoci přijdou o práci,“ konstatuje ředitelka.

Své o tom ví i čtyřicetiletý Jiří. Jeden z mnoha, který se kvůli skokovému nárůstu dlužné částky ocitl v dluhové pasti. Příbuzný, který se začal život jako „finanční“ poradce ho začátkem 90. let požádal, zda by mu nepodepsal nějaké papíry. „Platit nic nemusíš, jen potřebuju podepsat smlouvu,“ řekl a znovu opakoval i poté, co přišla první upomínka.

Policie. Ilustrační foto.
Podvodníci zaplavují sociální sítě

Mladý muž si neuvědomil, že se smluvně zavázal k placení, ale i sankci v případě, že splácet nebude. Samotný dluh sice nebyl velký. Se sankčními poplatky a náklady na exekuční řízení ale později narostl na téměř desetinásobek.

EXEKUCE JSOU BYZNYS

V ČR bylo jen v roce 2016 vedeno celkem asi 4,5 milionu exekucí proti 834 tisícům dlužníků z řad fyzických osob. Narůstá přitom počet jednotlivců, kteří čelí hned několika exekucím najednou. „Exekuce v dnešní podobě jsou byznysem, který ničí lidské životy,“ říká jablonecká advokátka Věra Nováková, která se ve své praxi touto problematikou dlouhodobě zabývá.

Pervitin. Ilustrační foto.
Do kraje přivezl přes kilo pervitinu

„Ohromné množství zejména vícečetných exekucí s sebou nese celou řadu problémů, které se dotýkají celé společnosti a které by měla ČR aktivně a radikálně řešit,“ dodává. Na současném systému exekucí podle ní vydělávají zejména někteří exekutoři, advokátní kanceláře a lichváři. Tratí naopak věřitelé, dlužníci a stát.

Řešením by podle ní mohla být změna současné exekutorské praxe. Návrh spočívá v omezení výše smluvních úroků z prodlení a odměny exekutorům. Zároveň by se měla sjednotit mnohdy roztříštěná exekuční řízení proti jednotlivým dlužníkům vždy pod jednoho exekutora a omezit je teritoriální příslušností.

Martina Rosenbergova.
Rosenbergová mění dres. Kandiduje za ODA