Sklepením hradu Grabštejn se včera rozvoněl parafín. Slavnostně zde odhalili plastiku výtvarníků Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy nazvanou Srdce pro Václava Havla. Umělecké dílo stvořené ze svíček zapálených lidmi  po exprezidentově smrti se sem přestěhovalo z Litomyšle, kde jej poškodily vysoké teploty. Chlad hradního sklepení svědčí srdci více a umožňuje lidem vnímat i jeho vůni.

„Naše srdce se skládá z kvádrů, stejně jako hrad Grabštejn, který je uhnětený staletími a také krásně křivolaký. Vzájemně se doplňují," zdůraznil během slavnostní vernisáže Lukáš Gavlovský.

Připomněl, že za dobu, kdy srdce stálo v ulicích Litomyšle a před Národním divadlem v Praze, jej lidé pokryli různými vrypy a vzkazy. Část z nich zůstala zachována. „Nechali jsme ho všanc lidem, a ti jej doplňovali o své postřehy a dojmy, které v nich vyvolalo. To se nám líbilo. I z toho důvodu počítáme, že srdce jednou zanikne," doplnil umělec.

Jeho kolega Švejda ještě poděkoval zaměstnancům hradu, kteří pomáhali srdce opravovat a stavět a často byli nuceni improvizovat.

„V tom  vosku jsou nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle svého nejlepšího svědomí a netratit na tom. Objekt je vyjádřením vztahu občanů k osobě a filozofii Václava Havla. Srdce je otevřené a láká k návštěvě," podotkl.

Vernisáže se zúčastnil i hradní patron, sólista opery Národního divadla v Praze Luděk Vele. Ten připomněl, že na srdce bychom se měli dívat ne jako na smutnou vzpomínku, jakou v nás smrt pana prezidenta zanechala, ale spíše optimisticky. „Smutek se s plamínkem svíček vzdálil a zbyla jenom energie, kterou spálit nelze. Pan prezident takovéhle energii fandil," poznamenal Vele.

Srdce vážící 2,3 tuny bude na Grabštejně nejméně do 18. srpna, kdy se zde uskuteční benefiční koncert. Pak jej tvůrci plánují přemístit na ruzyňské letiště, které se má přejmenovat na Letiště Václava Havla. Do té doby se však nebrání ani různým experimentům  –  například svatbám uvnitř srdce.

„Už nás zkontaktovali lidé, že by o obřad tady měli zájem. Z našich hlav to není, ale líbí se nám to a jsme podobným nápadům otevřeni," řekl Deníku Gavlovský.