Jde vlastně o upravenou přírodní plochu v klidném, příjemném prostředí, která nabídne dostatečné soukromí pro klidnou rodinnou dovolenou pod stanem, zastřešenou aktivitami sousedního Ekocentra. Řekla to mluvčí Střediska ekologické výchovy v Oldřichově Lucie Fürstová.

Návštěvníci by neměli čekat hvězdičkové ubytování, ale jednoduchost a návrat k přírodě. „V tuto chvíli finišuje v kempu bagr rovnání plochy, pak nastoupí pracovníci Ekocentra. Budeme vlastními silami plochu dorovnávat a příští či přespříští týden osejeme travou. Do konce měsíce dokončíme i sociální zařízení," doplnil ředitel centra Radek Hromádka.

Právě sociální zařízení oproti očekávání nevyšlo draze, Ekocentrum totiž využilo budovu, která sloužila bývalé panelárně. Prvotní náklady na vybudování ekokempu by tak podle Hromádky neměly přesáhnout 300 000 korun.

Areál Střediska ekologické výchovy v Oldřichově v Hájích, na který ekokemp navazuje, vznikl kolem 350 let staré památkově chráněné roubenky. Kolem domu postupně vyrostl moderní areál vyprojektovaný tak, aby náklady na energie byly co nejnižší. V areálu je i takzvaný Sluneční dům s 53 lůžky, jsou tam moderně vybavené učebny a laboratoře. Součástí areálu je však i malá farma s koni, ovcemi, kozami, slepicemi a oblíbenou přeštickou prasnicí Edunkou. To vše budou mít možnost využít i návštěvníci kempu. Ceny budou lidové dospělý zaplatí za den v ekokempu 80 korun, děti od sedmi do 18 let polovinu a pro ty nejmenší je pobyt zdarma.

Nový kemp v Oldřichově rozšíří v nové turistické sezoně nabídku levného ubytování v Libereckém kraji. Turistům v regionu slouží tři desítky kempů, které nabízejí bezmála 3 000 míst pro stany a karavany. Ročně se v nich ubytuje kolem 80 000 lidí.