Analýzu odpadních vod na přítomnost drog má v plánu hrádecká radnice. Měření chce provádět u odpadních vod, které jdou z tamních základních škol. „Inspirovali jsme se z Orlové a Bohumína, kde takové měření odpadních vod dělali u sedmi základních škol a ta čísla byla alarmující," říká místostarosta Pavel Farský. Zjistilo se, že v odpadních vodách je veliké množství stop po omamných a psychotropních látkách. Městští strážníci proto po dohodě s řediteli škol a s písemným souhlasem rodičů provedli následně stěry slin u žáků devátých tříd, ze kterých vyšlo, že drogy bere čtvrtina dětí. Ředitel městské policie v Orlové Roman Galia teď zpracovává metodiku celého procesu, kterou chtějí v Hrádku využít.

„Test zjišťoval přítomnost amfetaminu, metamfetaminu, THC, extáze, tablet, či opiátů v těle. Z pozitivních nálezů převažoval pervitin nebo kombinace více drog. Test přitom odhalil ty drogy, které si žáci vzali maximálně týden před testováním," uvedl Galia.

DROGY NEJSOU VÝJIMKOU

V Hrádku přitom doufají, že k podobným alarmujícím číslům jako v Orlové a Bohumíně nedojdou. „Nicméně, je obecně známé, že v Hrádku drogy jsou, ležíme tu na hranicích, z Polska se sem vozí u nás zakázané léky s pseudoefedrinem, ze kterých se v Česku vaří pervitin. I proto chceme vědět, jak na tom naše děti školou povinné jsou," vysvětluje Farský. Záměr radnice vítá i velitelka městské policie v Hrádku Iva Krňáková. „Přísun drog je tady opravdu vyšší než jinde. Evidujeme skupinky dětí, které tu ve velkém kouří trávu, bohužel, zatím nemáme zdroj, odkud to berou. A co je ještě horší, mezi dětmi se vyskytují i tvrdé drogy."

K testování odpadních vod chce radnice přistoupit až v novém školním roce. „Ten nápad nezavrhuji, ale ještě jsem se s ním tolik dopodrobna neseznámila. U nás na škole problémy s drogami neevidujeme, i když momentálně podezření u jednoho žáka máme, podle toho, jak se chová. Spíš je problém s kouřením. Často u dětí nacházíme cigarety. Ve škole sice nekouří, ale cestou domů nebo do školy ano. Když na to upozorníme rodiče, často nám řeknou, co je nám do toho," říká ředitelka ZŠ T. G.Masaryka Edita Poláčková.

„Pokud jde o zjišťování drog z odpadních vod, tak nevím, zda je to úplně nejlepší varianta, jak něco přesně zjistit. Nevím, nakolik se tomu měření dá věřit," dodává Poláčková.

I když analýza odpadních vod na přítomnost drog není ničím novým, i samo ministerstvo školství teď rozeslalo na školy email, ve kterém je od podobné metody spíš odrazuje. „Testování odpadních vod je doplňková metoda pro sledování míry užívání drog v populaci. Pokud se však testování neprovádí správně, přináší zavádějící výsledky. Na základě dostupných informací se domníváme, že to je i případ testování škol na severní Moravě," stojí v tiskové zprávě ministerstva. „Nevhodně použitá metoda testování může narušit důvěru žáků k pedagogům i následnou péči. Pokud tedy budeme žáky na školách testovat, musí být zajištěny také další preventivní kroky," uvedl Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor.

V Hrádku se zatím radnice nechce nechat odradit. „Čekáme na metodiku, která se k tomu teď dokončuje, abychom se vyvarovali případných pochybení. Nikoho šikanovat nechceme. Chceme mít představu, jak jsou na tom s drogami děti na základních školách, aby se pak mohla eventuálně přijmout další opatření," uvedl místostarosta Farský.