Blíží se letní měsíce a sousloví pitný režim se bude skloňovat ve všech pádech. Víte ale, že na světě se objevil nový opačný problém? Existují totiž lidé, kteří jsou závislí na vodě, tzv. aquaholici. Podlehli masáži, která se na nás valí z médií, totiž pít máme, i když nemáme žízeň. Měli by se prolévat několika litry vody, protože se tím budou hydratovat, jejich pokožka bude čistější, vyplaví se jim toxiny, nebudou mít hlad a zhubnou. Nejen o tomto novém problému povídal v rozhovoru primář oddělení nefrologie a dialýzy Krajské nemocnice v Liberci MUDr. Miroslav Ryba.

Liší se hodně pitný režim v letních a zimních měsících?
Blíží se letní období a nároky na pitný režim budou stoupat. Už jenom vlivem prostředí člověk více ztrácí tekutiny.

Dá se podle váhy jedince vypočítat, kolik tekutin by měl člověk za den vypít?
Doporučuje se vypít dva až tři litry za den. Podstatné je pitný režim nezanedbávat, což dělá hodně lidí často. Stává se to proto, že jsou vytížení v zaměstnání či ve škole. Starší lidé mají utlumený pocit žízně, takže v podstatě zapomínají pít.

Je pravda, že by se dopoledne mělo vypít více?
Určitě platí, že v dopoledních hodinách musíme vypít startovací dávku. Ale tekutiny se musí doplňovat celý den. Každý jedinec musí přizpůsobovat pití svým činnostem či počasí.

V poslední době vznikl spíše obrácený problém. Mladí lidé se naučili dodržovat pitný režim a někteří jsou dokonce na vodě závislí a cucají láhev mnohokrát za vyučovací hodinu. Co si myslíte aquaholismu?
S mladšími lidmi přicházím do styku, protože je učím. Popíjet tekutiny během výuky není špatně, ale existují i extrémy. Běžné to není. Můžou to být třeba lidé přepečliví nebo psychopatičtí. Přijímají tekutiny v takovém množství, že si dokážou rozvrátit vnitřní prostředí. Například podstatně snížit hladinu sodíku, což je závažný neurologický problém. Může být i smrtelný. Říká se mu otrava vodou.

Může si člověk i nadměrným pitím poškodit ledviny?
Ledviny v určitých svých částech mají vysokou koncentraci solí, je to kvůli mechanismu zajišťujícímu zvýšení koncentrace jimi vytvářené moči, a pokud někdo ve větším množství konzumuje vodu bez minerálů, koncentrace solí se sníží a může dojít 
k poškození.

Řekla bych, že některé ženy, možná i muži, používají vodu jako hubnoucí prostředek. Domnívají se, že čím více vypijí vody, tím méně budou mít chuť k jídlu. Myslíte, že to funguje?
Slyšel jsem to. Logický základ to mít bude. Nejsem schopen říct, co je úplně správně, ale vím, že existují některé dietní režimy, které doporučují větší přísun tekutin.

Je nejlepší pít vodu, nebo jaké nápoje byste ještě doporučil?
Voda určitě. Ale v letních měsících by lidé měli pamatovat na to, že pokud ztrácí tekutiny potem a močí, měli by doplňovat minerály i sůl. Takže je vhodné je doplňovat v podobě minerálek nebo iontových nápojů. Důležité je to hlavně u sportovců při větších fyzických výkonech.

Existuje názor, že káva a černý čaj ubírají pitný režim, i když to jsou nápoje.
Kofein a tein, látky obsažené v čaji či kávě, jsou močopudné. Takže podporují činnost ledvin a vylučování vody.

Onemocnění ledvin je spíše problémem starší populace?
Důvodů, proč ledviny selhávají, je víc. Ledviny dnes selhávají především na základě jiných onemocnění – při postižení cév, aterosklerózou nebo při cukrovce. Tato onemocnění samozřejmě nejvíce postihují starší populaci. Až na dalších místech jsou pacienti se záněty ledvin a vrozenými nemocemi.

Když člověku selžou ledviny, jaké má možnosti?
Snažíme se starat o pacienty tak, aby co nejdelší dobu zůstala funkce ledvin zachovalá. Ale pokud selžou, nejlepší je určitě transplantace od žijícího dárce. Může i nemusí to být pokrevně příbuzný člověk.

Sedm pravidel pro zdravé ledviny 1. Udržujte se fit a aktivní
(postačí přiměřená pohybová aktivita vytrvalostního typu, nejlépe přirozený pohyb, jako chůze, indiánský běh, běh na lyžích, bruslení)
2. Nechte si pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi
(cukrovkáři tvoří až 40 % všech pacientů na dialýze)
3. Sledujte svůj krevní tlak
(vysoký krevní tlak často vede 
k poškozování ledvin)
4. Jezte zdravě a udržujte si stabilní váhu
5. Nekuřte
6. Neužívejte dlouhodobě léky proti bolesti (analgetika, antirevmatika)
7. Nezapomeňte si pravidelně kontrolovat funkci ledvin, pokud máte cukrovku, vysoký krevní tlak, nadváhu, pokud se vy nebo někdo z rodiny léčí s ledvinami

Musí to být lidé se stejnou krevní skupinou?
Krevní skupiny by měly být kompatibilní. V dnešní době nemusí být ani tato podmínka nezbytně splněna. Dnes je možnost i zkřížené transplantace. Najdou se dvě dvojice, které si navzájem nemohou dát ledvinu a orgány se vymění mezi dvojicemi. V Česku už se také několikrát provedla řetězová transplantace. Několik dvojic si postupně předává štěpy ledviny. Účastní se jí třeba šest párů a vyjde z toho šest transplantací. To jsou tedy možnosti pro lidi, kteří si nemohou darovat ledvinu napřímo. Pokud člověk nemá žádného dárce, zařadíme ho na čekací listinu. Tito pacienti dostanou ledvinu od pacientů, kteří zemřou například při nehodě nebo na těžké mozkové krvácení, které způsobí smrt mozku.

Při čekání na ledvinu chodí pacienti na dialýzu, u nás máme možnost domácí – tzv. peritoneální dialýzy nebo běžné hemodialýzy, na kterou dochází do nemocnice.
Také jsou pacienti, pro které není transplantace vhodná, například starší lidé, kteří jsou hodně nemocní, poškodilo by je to. Tito pacienti i ti, co čekají na transplantaci, mají možnost zařazení do dialyzačního programu.

Hemodialýza je ale pro člověka velmi časově náročná?
Dialýza jako taková, byť zachraňuje život, zhoršuje kvalitu života. Člověk musí docházet do dialyzačního střediska třikrát týdně na čtyři hodiny.

Není tedy vhodnější peritoneální dialýza, kterou si člověk provádí doma?
Peritoneální dialýzu musí člověk provádět doma každý den sám. Takže je to určitě také určité omezení. Člověk je omezený i v pohybu, nemůže si kamkoliv odjet. A také je omezený z hlediska pitného režimu a příjmu potravy.

Můžete popsat, jak si člověk sám doma provádí dialýzu?
Člověk má v břiše voperovaný katetr. V břišní dutině má stále dva litry dialyzačního roztoku. Blána, která pokrývá vnitřní orgány břicha – pobřišnice, má podobné vlastnosti jako dialyzační membrána, která se používá při hemodialýze. Propouští do roztoku toxické látky. Představte si to jako pytlík s čajem, který vylouhuje toxické látky. Vyrovnávají se tak koncentrace toxických látek mezi roztokem a krví. Člověk si čtyřikrát za den, nebo podle toho, jak mu lékař určí, roztok z břicha vypustí a napustí si do něj nový, který toxické látky neobsahuje. Procedura běží nepřetržitě.

Takže je to také vcelku časově náročné, jen se pacient může přizpůsobit svým časovým možnostem, je to tak?
Ano. Někdy dáváme lidem domů takový přístroj – Cycler. Ten člověku během spánku třeba pětkrát provede v břiše výměnu. Člověk se ráno probudí a jen se odpojí. Přístroj pracuje tiše, pouze, kdyby nastal nějaký problém, má v sobě zabudovaný alarm.

Myslím, že pro mladé lidi má hlavně estetickou nevýhodu. Mohou špatně snášet, že mají něco vyvedeného z břicha. Ale dá se to skrýt do prádla. Pacient se třeba nesmí chodit koupat na koupaliště, protože hrozí riziko infekce. Mohou se koupat v mořské vodě, která působí baktericidně, ale samozřejmě člověk musí dodržovat hygienická pravidla. Navíc má u každého své limity, takže někdy tato léčba nemusí pacientovi dostačovat.

U nás ještě není tato „domácí dialýza" tak moc rozšířená. 
I když v Libereckém kraji ji využívá nadprůměrný počet lidí.
My ji doporučujeme všem vhodným pacientům. Ale stejně ji u nás ne příliš často využívají. V Čechách je to do deseti procent. V Německu je to podobně. Ale jsou i země, kde se peritoneální dialýza využívá více, například Skandinávie, Mexiko či Velká Británie. Je to tam dané tradicí i velkými vzdálenostmi a řídkou sítí hemodialyzačních středisek. U nás pacienti raději zaujímají pasivní přístup k dialýze a chodí na hemodialýzu. U peritoneální dialýzy musí chtít 
a musí se snažit oni sami, aby byla účinná.

Co má běžný člověk dělat pro to, aby mu ledviny správně fungovaly? Doporučujete chodit na nějaké prohlídky?
Bohužel onemocnění nebo selhání ledvin probíhá naprosto bezpříznakově. Projeví se až tehdy, když jde o pokročilý stav. Doporučuji tedy jednoduché preventivní prohlídky. Vyšetření moči. Když se 
v moči najde bílkovina nebo krvinky, tak by se měl člověk nechat podrobněji vyšetřit, abychom zachytili onemocnění včas.

Onemocnění ledvin více postihuje starší, nebo mladší generaci?
Dnes postihuje selhání ledvin starší ročníky v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Je hrozně důležitá kontrola krevního tlaku. Ledviny a krevní tlak, to jde ruku v ruce. Ledviny samy o sobě mohou zvýšit krevní tlak. Zvýšený krevní tlak může poškodit ledviny. Léčba krevního tlaku může předejít selhání ledvin. U mladších osob by mělo stačit předcházení močovým infekcím a dostatečný pitný režim. Samozřejmě to u některých lidí nepomůže, protože mají špatně nastavený imunitní systém nebo se jedná o dědičné onemocnění. O těchto lidech bychom rádi věděli.