Společnost zásobuje vodou Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje, což je přes 12 procent území státu, kde žije 1,14 milionu obyvatel. Vodohospodářský majetek je podle Hladíka daleko za svou životností a za současného tempa by SVS potřebovala na jeho celkovou obnovu 133 let. Přes každoroční zdražování vody nestačí vlastní finanční prostředky získané z vodného a stočného na obnovu infrastruktury v potřebném rozsahu.

Většina prostředků na investice téměř 950 milionů korun je letos určena na obnovu vodohospodářského majetku společnosti, zbylých 300 milionů bude směřovat do strategických investic vyvolaných legislativou.

„Naší prioritou je urychlená obnova stávajícího infrastrukturního majetku," vysvětlil předseda představenstva SVS Tomáš Indra.

Bedřichov 89 milionů

„Mezi největší investiční akce v roce 2014 patří pokračující rekonstrukce úpravny vody Meziboří za zhruba 90 milionů korun, mezi stavbami zahajovanými to bude rekonstrukce úpravny v Bedřichově za 89 milionů nebo rekonstrukce přivaděče Bílina-Všechlapy za 28 milionů korun," doplnil generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

SVS připravila také desítky rekonstrukcí sítí. Nejvíce peněz, skoro 196 milionů korun, bude směřovat na Mostecko, kde je mimo úpravny v Meziboří připraveno dalších 19 projektů. SVS oslavila loni 20 let existence. Jen do výstavby kanalizací a čistíren odpadních vod musela kvůli zpřísnění norem investovat 4,6 miliardy korun.

„Kanalizace se tak rozrostly o 56 procent na 3800 kilometrů a počet čistíren odpadních vod stoupl z 84 na 201, tedy o 239 procent," uvedl Hladík.

Zároveň ale výrazně poklesla spotřeba vody. Zatímco ještě v roce 1993 prodala SVS v průměru 159 litrů na osobu denně, dnes už je to jen kolem 80 litrů. I to je důvod růstu cen. V letošním roce platí domácnosti za metr krychlový 92,46 Kč, o 3,9 procenta víc než loni.