Letos jarnímu úklidu velice prospělo teplé a slunečné počasí.

„Oslovovali jsme všechny návštěvníky hor a nikde jsme se nesetkali s negativní reakcí, takže se dá říct, že všichni, kdo byli o víkendu pěšky na horách, nám pomáhali uklízet Jizerky," poznamenala ředitelka společnosti Kateřina Millerová.

Množství sesbíraných odpadků zatím nejde přesně přesněji spočítat. Nyní jsou totiž pytle nachystané podél cest a svážet se budou zřejmě nejméně do středy.

Podle ředitelky Společnosti pro Jizerské hory se ale dá čekat, že zaplní alespoň jeden velkokapacitní kontejner. Kromě zbytků obalů po potravinách nebo plastových lahvích se v horách našlo například i staré umývadlo nebo pneumatika.

Do sbírání odpadků se dalo i hodně německých turistů. „Vedlo nás to k tomu, že příště uděláme o úklidu leták i v němčině," řekla Kateřina Millerová.

Mělo by to totiž pomoct odbourat jazykovou bariéru, s níž měla řada dobrovolníků problémy.

Akce Ukliďme Jizerky se v horách koná pravidelně už od roku 1999. Podle Millerové se množství odpadků, které v se při úklidu najde, příliš nemění. Nepřibývá jich, ale ani neubývá.

Zapojit se může každý, komu není nepořádek podél cest lhostejný. Koše na odpadky totiž v Jizerských horách většinou stojí jen na parkovištích. U turistických tras chybějí, jejich odvoz by totiž byl komplikovaný.