Ostrý provoz začne příští týden

Nové operační středisko, které přišlo na 30 milionů korun, má být do ostrého provozu uvedeno koncem příštího týdne. „Nejdřív se musí do Liberce přestěhovat operační středisko z České Lípy, které jako poslední okresní fungovalo mimo krajské město. Jablonec jsme sem přestěhovali 
v roce 2009, Semily o dva roky později. Teď budou všechna operační střediska pohromadě," říká krajská vedoucí operačního odboru Barbora Maralíková. Podle ní jsou zatím všichni operační důstojníci 
z nového prostředí nadšeni. „Není se čemu divit. Stávající operační středisko jim příliš komfortu neposkytovalo. Vzniklo v místnosti, která byla původně určena pro dva lidi, teď je jich tam šest. Problém byl také s dožívající technikou. V nových prostorách 
v prvním patře jedné z budov navíc získají policisté i důstojné zázemí. Jídelní místnost a šatnu. Do té museli až doposud přes celý dvůr, což nebylo ideální," dodala.

IDEÁLNÍ PODMÍNKY PRO PRÁCI. V novém operačním středisku v Liberci najdou operační důstojníci všechno, co si dlouhá léta přáli. Kromě moderní techniky tam mají i zázemí. Na snímku je současná místnost, ve které operační pracují.

Po přestěhování českolipských operačních čeká nové operační středisko pokračování zkušebního provozu, který běží už od začátku dubna. Do ostrého provozu by se mohlo připojit koncem příštího týdne.

Rychlejší reakce

Co si od nového operačního střediska mohou slibovat běžní lidé? „Díky novým technologiím budeme mít lepší přehled o silách a prostředcích, které máme k dispozici. V praxi to znamená, že díky novým mapám v systému, který v nich rovnou ukazuje přesnou polohu jednotlivých hlídek, budeme moci v případě jakékoli události poslat na místo tu nejbližší. Dojezdové časy se tak výrazně zkrátí," popsal náměstek ředitele pro ekonomiku Vladimír Libnar.

Policisté v operačním středisku budou mít k dispozici kromě svých map i mapy hasičské nebo fotomapu. „Na ní bude vidět, jak místo vypadá. Což umožní lépe ho upřesnit lidem v terénu, jestliže třeba nemá místo popisné," říká Maralíková. Z dalších novinek v systému upozorňuje i na možnost okamžitého přístupu do katastru nemovitostí, který dovolí okamžitě zjistit majitele budovy například ve chvíli, kdy tam hoří nebo uniká plyn. A dříve se s ním spojit.

Nové operační středisko je jedním ze čtrnácti, která postupně vzniknou ve všech krajích republiky a na Policejním prezidium v Praze. Všechny budou vybaveny stejnou pokročilou technologií, kterou už teď jezdí studovat policisté z Rakouska. „Technologie je vybraná tak, aby se nejpozději do příštího roku propojila 
s podobnými operačními středisky hasičů a záchranné služby. Jde o projekt, který má všechny tyhle složky spojit do Národního operačního systému Integrovaných záchranných složek," vysvětlil Libnar.

Vznik nového střediska je v Liberci součástí tříleté rekonstrukce dvou budov v areálu bývalého krajského ředitelství policie. Jejich obnova přišla i s operačním střediskem na 80 milionů. Lidé v nich najdou dopravní policii, oddělení hlídkové služby a přestěhuje se tam i kriminálka.