Kam na střední ukáže 60 institucí

Veletrh se v aréně koná po osmé a probíhat bude až do soboty. Na místě, kde se normálně po ledu prohánějí hokejisté, stojí desítky stánků. V každém se představuje jedna střední nebo vyšší odborná škola, případně jazykový institut. „Letos jich na veletrh přijelo šedesát," upřesňuje ředitel spolupořádající společnosti S Group Sport Facility Management Lukáš Přinda.

Pro děti i jejich rodiče je tak veletrh podanou pomocnou rukou. „Na jednom místě tu mají komplexní nabídku vzdělávacích oborů v rámci středoškolského studia, ze které si budou dnešní deváťáci už brzy vybírat své další působiště," poznamenala ředitelka Úřadu práce v Liberci, který veletrh spolupořádá, Kateřina Sadílková.

V každém ze stánků té které školy si můžou budoucí studenti prohlédnout, co všechno nabízí, zeptat se na podrobnosti a zjistit vše potřebné.

Pro dospělé až 30 tisíc míst

Pakliže děti ze základních škol berou návštěvu veletrhu jako inspiraci, druhá skupina návštěvníků na něj přichází často s obrovskou nadějí. Jde o lidi, kteří se tu snaží nají práci. Vzorovým příkladem je devětapadesátiletý Jiří Resl z Liberce.

Vypráví příběh, který je na Educe slyšet z úst starších lidí často. „Jsem v kritickém věku, kdy se lidé ucházející se o práci, špatně chytají. Práci hledám už od dubna minulého roku a pořád se mi nedaří," říká. Dříve pracoval jako streetworker v sociálních službách, kvůli změnám v zákonech už ale bez vysoké školy ve svém oboru práci nenajde. „Hledám teď v úplně jiných oborech, kde se dá. I tady na veletrhu jsem si vzal několik letáčků s nabízenou prací. Doma to všechno pročtu a rozmyslím. Ale je to často práce na dvě, tři směny. A to je pro nás, kteří jsme dělali celý život na směnu jednu, dost ostré," říká s povzdechem.

Vybírat má z čeho. Vždyť pořadatelé slibují, že na veletrhu je nabízeno až 30 tisíc pracovních příležitostí. „Jsou tu tradičně jedni z největších zaměstnavatelů v kraji, jako je firma Denso Manufacturing nebo Knorr-Bremse. A pak také instituce, které nabízejí pracovní místa nejen u nás, ale po celé Evropské unii," poznamenává Přinda. Podle něj je velká část zahraničních pozic v nejbližším pohraničí, tedy v Německu nebo Polsku. „Zájem je o lidi do zdravotnictví, pohostinství nebo umělecké kováře či truhláře," uvádí.

Důležité rady na dosah

Kdo si nevybere konkrétní místo, může využít nabídek pro nezaměstnané či ty, kteří uvažují o změně práce. „Samozřejmostí je stánek Úřadu práce, kde se lidé dozví vše ohledně práce, dalšího vzdělávání nebo rekvalifikací. Nabízíme ukázku vyhledávání nabídek práce a také individuální konzultace.

Praktické informace a kurzy pak lidé bez práce najdou třeba i u stánku Centra Kašpar. „Máme tu speciální program pro lidi nad 50 let, maminky po mateřské a dlouhodobě nezaměstnané. Tedy na trhu práce nejvíce znevýhodněné. Jim i ostatním můžeme nabídnout i cílenou rekvalifikaci nebo přípravu na podnikání, kterého se zatím třeba bojí," uzavírá za Centrum Kašpar Monika Gavlasová.