Deset měsíců je v Liberci pro veřejnost otevřené po rekonstrukci Soukenné náměstí v dolním centru. A minimálně stejně dlouho vzbuzuje u lidí emoce. Nejnověji si stěžují na uvolněnou dlažbu. „Náměstí zrekonstruovat potřebovalo, i když laviček tady stačila polovina. Ale ta dlažba, to je tedy problém. Jdu po ní s holí a kývá se na všechny strany. Asi je špatně podsypaná," stěžuje si procházející starší muž.

Radnice: dlažbu jsme reklamovali

Radnice, která si u stavební firmy Syner obnovu náměstí objednala, o problému ví. „Špatný stav dlažby na Soukenném náměstí město Liberec už před časem u stavební firmy reklamovalo. Dlaždice se viklají kvůli špatně zvolenému technologickému postupu nevhodnému spárování. Liberec je dohodnut se stavební firmou, že na jaře příštího roku v rámci reklamace stavaři předláždí problematickou část náměstí, a současně vymění také rozbité dlažební kostky. Tedy ty, co jsou nyní ulomené nebo prasklé," řekla Deníku mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Syner: příčinu určí speciální firma

Syner se reklamací zabývá. „Vybrali jsme kvůli ní i nezávislou diagnostickou společnost, která v současné době monitoruje příčiny a rozsah poškození velkoformátové dlažby," vysvětluje mluvčí společnosti Ondřej Paclt. Sledovací období bylo podle něj stanoveno na jednoletou dobu a skončí na jaře příštího roku.

Podle závěrů vybrané firmy pak Syner určí postup a rozsah nápravy. S tím, že by šlo o špatně zvolený technologický postup, nevhodné spárování, ale Paclt nesouhlasí.

Soukenné náměstí provázejí problémy i kvůli zeleni, která je tam vysazená. Trávníku se nedařilo a město proto nechalo do parkových ploch o prázdninách položit nový travní koberec. Ten je v současné době v dobré kondici, stejně jako ostatní zeleň.

Dlouhodobě si lidé také stěžují na počet laviček a lidi, které přitahují. „Společnost tam, když je hezky, opravdu není lákavá. S dětmi si tam ani neodvažuji sednout. A vůbec mi to přijde takové nedomyšlené. Na to, že stálo náměstí tolik peněz mohlo být podle mého názoru vyřešené lépe," podotýká Blanka Soukupová z Liberce.

Přestavba Soukenného náměstí přišla na 18 milionů korun. Většinu peněz zaplatila liberecká radnice.