Ačkoliv jsou teprve žáky základních škol, absolvovali stejně jako praví vysokoškoláci přijímací řízení, zápis, imatrikulaci, přednášky a praktická cvičení nebo samostudium. Za odměnu získali univerzitní diplom. Tím se může pyšnit jen málokteré dítě školou povinné.Studenti druhého ročníku Dětské univerzity uzavřeli minulou sobotu na Technické univerzitě v Liberci studium slavnostní promocí.

„Diplomy absolventům po složení akademického slibu předali rektor TUL Zdeněk Kůs, prorektorka Jana Drašarová a realizátoři projektu Starttech Začni s technikou," upřesnila tisková mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková. Druhý ročník Dětské univerzity úspěšně ukončilo 106 ze 132 přijatých studentů.

Rektor: Rád bych je potkal, až dospějí

Dětská univerzita je zaměřena na využití volného času dětí formou hry na vysokoškolské studium.

Žáci základních škol musejí získat určitý počet kreditů a potom obhájit před odbornou komisí, složenou z akademických pracovníků TUL, práci, kterou vytvořili na základě konkrétního zadání.

„Někdo se možná na naši hru na vědu a vysokoškolské studium může dívat s úsměvem. Ale absolventi Dětské univerzity zvládli hodně úkolů v oblasti programování, ale i ve vědách, jako je matematika a fyzika. Naučili se zakousnout do problému a řešit pro ně i náročná zadání. Byl bych moc rád, kdybych se s těmito nadanými dětmi potkával na naší univerzitě, až dospějí do věku vysokoškolských studentů," řekl rektor Zdeněk Kůs.

Dětská univerzita je jedním z výstupů projektu Starttech Začni s technikou!. Partnerem univerzity je v projektu Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola v Liberci. Cílem projektu je popularizovat technické obory mezi dětmi a mládeží a vzbudit zájem o jejich studium.

Připravují Letní dětskou univerzitu

Technická univerzita začala s projektem v roce 2009 a za tu dobu připravila pro školáky přes 220 akcí. Dětská univerzita patří k nejoblíbenějším.

„Je to skvělá a užitečná akce a naše dcera se jí zúčastnila v prvním i druhém ročníku. Mám radost, když vidím, jak se rozvíjí její logické myšlení a že se rozšířil okruh jejích kamarádů," svěřil se hrdý tatínek studentky Jany, když jí předával promoční kytici.

I když projekt Starttech letos končí, univerzita bude v Dětské univerzitě pokračovat. Díky získané státní dotaci ve výši 36,5 milionu korun otevře v příštím akademickém roce třetí ročník Dětské univerzity.

V rámci tohoto projektu se uskuteční i Letní dětská univerzita 14ti denní dětský tábor.