Nedáte svého „caparta“ od září do školky? Pak se připravte na prošetřování sociálními pracovníky a až pětitisícovou pokutu. Letos poprvé je školka pro pětileté děti povinná. Podle zákona o předškolním vzdělávání musí rodiče své potomky povinně zapsat. Jde o děti narozené v době od září 2011 do konce srpna 2012.

Dle průzkumu, který Deník napříč městy v severních Čechách provedl, vyplývá, že k zápisu nedorazily desítky dětí.

Anna Hejná z Nového Boru ve středu oslavila neuvěřitelných 103 let. Obklopená svými kamarádkami, pečovatelkami i zástupci města vyprávěla o svých vzpomínkách i zájmech.
Recept na dlouhověkost? Pracujte s láskou a ne pro peníze

„Ve spolupráci s ředitelkami byl vytvořen seznam dětí, které jsou do mateřských škol přijaty z předchozích let a na základě letošního zápisu. Dětí, které na seznamu zbyly, je velké množství 206, zároveň ale ředitelky připisovaly děti, které mají bydliště na území města Česká Lípa, ale z registru obyvatel nebyly vygenerovány,“ uvádí mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.

Kdo dítě do školky posílat nebude, hrozí mu pokuta až pět tisíc korun. Cílem nového opatření je připravit předškoláky na školní docházku. „Pokud se podaří rodiče dětí dohledat, řešíme to jednotlivě, dle možností. Některé děti mohou být umístěny v náhradní péči nebo v dětských domovech. Některé děti se mohou zdržovat dlouhodobě v zahraničí,“ říká mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

Jasněji bude v září

Ve většině měst tak zatím řízení o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání definitivně neuzavřeli. Rodiče také mohli přihlásit dítě i do jiné než spádové mateřské školy.

„Údaje v registru obyvatel v řadě případů neodpovídají realitě. Občané nemají zákonnou povinnost přehlašovat své trvalé bydliště v souladu se svým skutečným pobytem. Je pravděpodobné, že děti byly přijaty do mateřských škol v jiných městech, ale je samozřejmě i možné, že některým zákonným zástupcům není nová povinnost známa,“ podotýká mluvčí z radnice v České Lípě s tím, že údaje o dětech přijatých do mateřských škol budou zaktualizovány na začátku školního roku. „Poté budeme zákonné zástupce dětí, které dle dostupných údajů nejsou do mateřské školy přijaty, kontaktovat,“ dodal Šámal.

Že je potřeba počkat a data vyhodnotit potvrzuje i Martin Kovalčík, mediální koordinátor Člověka v tísni. „Jde často o sociálně slabé rodiny, ale také spoustu lidí, kteří jsou v zahraničí anebo přihlásili dítě do jiného města. Vyhodnocení může trvat tak půl roku,“ říká Martin Kovalčík.

Neinformovaní rodiče

Právě Člověk v tísni se na předškolní vzdělávání zaměřuje ve svých klubech, ze kterých děti odcházejí do klasických mateřských škol. Úspěšný projekt z Bíliny se rozšířil po celé republice.

Velkým kamenem úrazu je podle Kovalčíka neinformovanost rodičů. „Máme čtrnáct předškolních klubů, kde připravujeme děti pro úspěšný vstup do systému základního školství. Spoustu jich je totiž ze sociálně slabých rodin, přijdou do školy a jsou ztracené. Setkáváme se ovšem s tím, že rodiče o této možnosti vůbec nevědí,“ podotýká Kovalčík.

Liberecká slonice Rání v roce 1982.
Zoo hledá historické fotky se slony

Dle jeho názoru není pokutování rodin šťastné. „Efektivnější než represe by bylo najít ty rodiny a poskytnout jim individuální podporu,“ myslí si Kovalčík.

V Jablonci nad Nisou vytvořil magistrát k zápisu dětí města například informační kampaň. „Rozdávali jsme letáčky v místech, kde se předškolní děti pohybují, tedy na kroužcích, v čekárnách dětských lékařů nebo v knihovně,“ říká mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Seznam dětí, které se nepodaří dohledat ani Odboru sociálně-právní ochrany dětí, předají města policii.

Některá města volají po revizi školského zákona. Například pětileté děti totiž nelze zařadit do přípravných tříd základních škol. „V porovnání s loňským rokem tedy bude ve školním roce 2017/2018 v Trmicích o dvě tyto třídy méně,“ říká starostka Trmic na Ústecku Jana Oubrechtová. „Revizi a změnu textace školského zákona bychom určitě uvítali nejen v Trmicích,“ dodává Oubrechtová.