VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dělají to ručně a hezky po Jizerskohorsku

Liberecký kraj - Dalších 14 výrobců se pyšní oceněním značkou Regionální produkt Jizerské hory.

4.10.2011 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Tomáš Kubelka

Již 38 firem a firmiček může používat značku Regionální produkt Jizerské hory. Minulý týden bylo 14 z nich nově certifikováno a mají tak pravomoc po dva roky používat na svých výrobcích tento titul.

„Nejde o žádnou soutěž, cílem je přidělit značku výrobkům, které jsou místního původu, svou kvalitou a estetickými hodnotami dobře reprezentují oblast Jizerských hor a v celém cyklu výroby i spotřeby jsou šetrné vůči životnímu prostředí,“ předeslala Jitka Doubnerová z Místní akční skupiny Mikroregionu Frýdlantsko, jež je tvůrcem a správcem značky. Ta vznikla v roce 2010 a zatím zahrnuje českou část Jizerských hor. Příští rok chce expandovat i do polské části.

Letos byly mezi přihlášenými výrobky více zastoupeny potraviny a nápoje. Jedním z nově oceněných byl například Vlastimil Hejral, majitel Maškova pekařství ve Smržovce. Jeho Smržovský chléb zaujal porotu kupříkladu svojí dlouhou trvanlivostí.

„Je to klasický druh žitno pšeničného chleba, každý bochník projde rukama pekaře. Hodně chutná starším lidem, kteří byli zvyklí na jinou chuť, než jako mají chleby dnes,“ vysvětluje Hejral. Denně jeho pekárnička vyrobí sto kousků Smržovského chleba. Do posledního kusu se prodají ve dvou prodejnách, které pekařství má v Nové Vsi a ve Smržovce.

Certifikát Regionální produkt Jizerské hory si od poroty vyzvedl i Jan Chytil, který v Bulovce Dolní Oldříši chová a vykrmuje husy. Chlazené je pak prodává ze dvora a lidé si je nemohou vynachválit.

„Celý den jsou venku na čerstvém vzduchu, pasou se na trávě. Vykrmujeme je navíc bioobilím,“ pochlubil se chovatel. Stovku kejhajících hus končících v hladových žaludcích chce příští rok navýšit na dvojnásobek. „Snad nám v tom certifikát trošku pomůže,“ zadoufal Chytil.

Autor: Tomáš Lánský

4.10.2011 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Padesátý ročník lyžařského běžeckého závodu Jizerská 50
57

OBRAZEM: Padesátý ročník lyžařského běžeckého závodu Jizerská 50

Ilustrační foto.
DOTYK.CZ

Nejen Míša Muzikářová. Ročně se ztratí 5000 dětí

I v zimě se dá jezdit na kole

Jablonecko - Poslední dvě zimní sezóny se u nás rozšiřuje nový trend Fat bike. Kola s tlustými plášti slouží k jízdě na sněhu. Nedávno se příznivci fat biků sešli také v Držkově na druhém ročníku akce Fat bike challenge.

AKTUALIZOVÁNO

Smutná a Pedersen vyhráli jubilejní Jizerskou padesátku

Bedřichov - Kateřina Smutná si v seriálu dálkových běhů Ski Classics připsala páté vítězství za sebou.

Výbuch v Českém Dubu vyhnal lidi z domu

Český Dub – Exploze v kanalizaci vyhnala v sobotu večer z domova 12 osob v Českém Dubu.

Pole dance rozhodně není kroucení zadkem

Jablonec nad Nisou - /REPORTÁŽ/ V jabloneckém tanečním studiu Invert pořádaly lektorky pole dance první charitativní akci pro Český červený kříž. A jak bych mohla o něčem psát a nezkusit to? Tak jsem se zaregistrovala a šla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies