VYBERTE SI REGION

Dělají to ručně a hezky po Jizerskohorsku

Liberecký kraj - Dalších 14 výrobců se pyšní oceněním značkou Regionální produkt Jizerské hory.

4.10.2011 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Tomáš Kubelka

Již 38 firem a firmiček může používat značku Regionální produkt Jizerské hory. Minulý týden bylo 14 z nich nově certifikováno a mají tak pravomoc po dva roky používat na svých výrobcích tento titul.

„Nejde o žádnou soutěž, cílem je přidělit značku výrobkům, které jsou místního původu, svou kvalitou a estetickými hodnotami dobře reprezentují oblast Jizerských hor a v celém cyklu výroby i spotřeby jsou šetrné vůči životnímu prostředí,“ předeslala Jitka Doubnerová z Místní akční skupiny Mikroregionu Frýdlantsko, jež je tvůrcem a správcem značky. Ta vznikla v roce 2010 a zatím zahrnuje českou část Jizerských hor. Příští rok chce expandovat i do polské části.

Letos byly mezi přihlášenými výrobky více zastoupeny potraviny a nápoje. Jedním z nově oceněných byl například Vlastimil Hejral, majitel Maškova pekařství ve Smržovce. Jeho Smržovský chléb zaujal porotu kupříkladu svojí dlouhou trvanlivostí.

„Je to klasický druh žitno pšeničného chleba, každý bochník projde rukama pekaře. Hodně chutná starším lidem, kteří byli zvyklí na jinou chuť, než jako mají chleby dnes,“ vysvětluje Hejral. Denně jeho pekárnička vyrobí sto kousků Smržovského chleba. Do posledního kusu se prodají ve dvou prodejnách, které pekařství má v Nové Vsi a ve Smržovce.

Certifikát Regionální produkt Jizerské hory si od poroty vyzvedl i Jan Chytil, který v Bulovce Dolní Oldříši chová a vykrmuje husy. Chlazené je pak prodává ze dvora a lidé si je nemohou vynachválit.

„Celý den jsou venku na čerstvém vzduchu, pasou se na trávě. Vykrmujeme je navíc bioobilím,“ pochlubil se chovatel. Stovku kejhajících hus končících v hladových žaludcích chce příští rok navýšit na dvojnásobek. „Snad nám v tom certifikát trošku pomůže,“ zadoufal Chytil.

Autor: Tomáš Lánský

4.10.2011 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jindřich Trpišovský.

Jindřich Trpišovský: Posily? Jednáme, ale žádný hráč na cestě není

Letáky po ústecké MHD.

Pátrání po školačce z Ústí pokračuje, kriminalisté potřebují záběry z kamer

Ptačí chřipka u nás nehrozí

Liberecký kraj - Vzorky při expertize neprokázaly, že by uhynulá těla ptáků prokazovala známky nebezpečné nemoci.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Bílí Tygři opět vyhráli a extraligu vedou už o pět bodů!

Ml. Boleslav, Liberec – Hokejoví obhájci titulu nabírají mistrovskou formu a kralují extralize. Vedou ji už o pět bodů!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies