Závěsná křesílka v hale před hotelovými pokoji horského hotelu Ještěd získají původní podobu. Když se Ještěd v roce 1973 otevíral, byly z bílé umělé kožešiny s dlouhým chlupem (snímek dole). „Měla podle původního záměru architektů navodit pocit, že člověk sedí v krápníkové jeskyni," popsala Milena Lánská se spolku Ještěd 73, který se v návratu původního vzhledu interiéru Ještědu angažuje. Postupem doby ale tři závěsná křesílka změnila vzhled. Dnes sice stále slouží hotelovým hostům, jsou ale hnědá a z jiného materiálu. Obnova křesílek je náročná hlavně kvůli požadavku na přesnou repliku čalounění. Dohromady bude jejich návrat k původní podobě stát 30 tisíc korun.

Zpátky k původní podobě z dob otevření v roce 1973 se letos na horském hotelu Ještěd vrátí další část interiéru. Po salónku se obnovy dočká vedlejší bar. Za snahou dostat interiér do podoby, která vzešla před více než čtyřiceti lety z návrhů tehdejších architektů, stojí liberecký spolek Ještěd 73. Hlavně díky sponzorům se mu daří Ještěd zkrášlovat už třetím rokem.

Z původního vybavení baru zbylo po revoluci jen to, co bylo přišroubované. „To znamená barový pult, police a světla. Chybí ale stolky bubnového tvaru s podsvícením, barové židle a křesílka," říká Petr Šmaus ze společnosti Ještěd, která hotel a restauraci provozuje.

Existují ale plány na veškerý nábytek i zachované kusy a tak je možné vyrobit přesné repliky. „Už máme zadanou výrobu prvních křesílek a židlí. Zatím ale nemáme zajištěné celé financování. S dalšími kusy tak musíme počkat," říká Milena Lánská ze spolku Ještěd 73. Podle ní zatím peníze na obnovu baru dala jen společnost Ještěd. Stejně jako loni u salónku 200 tisíc korun.

Obnova baru ale přijde na více než 800 tisíc korun. „Máme řadu příslibů na financování, uvidíme, co nakonec vyjde," říká Lánská. Vedle baru chce spolek letos obnovit i závěsná křesílka v hale hotelu (viz strana 1). S tím může pomoci i veřejnost. Vybírat se na jejich návrat k bílé podobě bude při oslavách Ještědu 20. září.

„Výměnou za příspěvek získá každý zájemce svoji fotografii s rekvizitami Ještědu, kterou už nikdy jindy nedostane," upřesňuje Lánská. Kdo by chtěl na obnovu interiéru Ještědu přispět už nyní, může na účet 259 826 549/0300.

VRÁTÍ SE BÍLÉ STOLIČKY. Bar i osvětlení jsou původní. Chybí ale bílé barové stoličky, prosvětlené kulaté stolky a křesílka. U těch, která se zachovala (vlevo) nesouhlasí čalounění. Na snímku vpravo je razítko původního architekta Otakara Binara, který se na obnově pečlivě podílí a vše schvaluje.