VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoláda by neměla chybět v žádné kuchyni!

Liberec - /GALERIE, ROZHOVOR/ Tři dny, nespočet výrobků z čokolády, muzeum, dětský koutek na Čokoládovém festivalu.

26.1.2015 1
SDÍLEJ:

ČOKOLÁDOVÝ FESTIVAL v OC Forum 2015. Třetí ročník.Foto: Deník/Hana Langrová

Čoko kebab, ovoce a čokoládová fontána, čokoládová polévka s wasabi oříškem, chilli con carne s hořkou čokoládou, bramborovo-tvarohové noky v pomerančové čokoládě, plněná vepřová panenka švestkami přelitá bylinkovou čokoládou s pečenými brambůrky a další netradiční dobroty vždy s čokoládou ochutnali Liberečané na třídenním festivalu v obchodním centru Forum v Liberci.

„Vařili jsme různá jídla. Zeleninu, lanýže, maso, paštiku. Do všeho jsme přidávali čokoládu. Zastávám názor, že čokoláda jde přidat prakticky do čehokoliv. Já osobně ji nemusím mít ve všem, ale podle toho, jak mi tu mizelo jídla pod rukama se najde hodně lidí, co si to užívají," vysvětlila kuchařka Michaela Čudová.

Čokoládová akce se konala v krajském městě již potřetí a tentokrát byl program značně rozšířený. Přibyl kulturní program, stánky, kuchařské show s netradičními recepty.

Návštěvníci si nostalgicky zavzpomínali u dnes již historických obalů od sladké pochoutky. Nebo si přečetli, proč je dobré jíst čokoládu.

6 důvodů, proč si dát čokoládu

1. Tuk v čokoládě neškodí lidského organismu.

2. Obsahuje mnoho minerálních látek.

3. Je zdrojem antioxidantů.

4. Po kvalitní čokoládě se netloustne.

5. Čokoláda dokáže navodit příjemné pocity.

6. Čokoláda nevyvolává další návaly chutí.

Rozhovor s Chrisem Delattre, hlavním pořadatelem Čokoládového festivalu

Nejčastěji vaříme z hořké čokolády. Někdy z bílé

O třetím ročníku Čokoládového festivalu povídal organizátor Chris Delattre z Francie.

Co všechno bylo na třetím ročníku Čokoládového festivalu k vidění?

Měli jsme tu celkem čtyři zóny: prodejní stánky, dětskou zónu, vařící koutek a muzeum čokolády s obaly a různými kuriozitami.

Co považujete za největší speciality?

Tak třeba čokopivo, fontánu, pralinky, čokoládové víno, čokokebab…

Čokoládové pivo? Tak to si nedokážu představit. Má to ještě vůbec něco společného s tradičním zlatavým mokem?

Určitě. Vaříme ho v broumovském pivovaru. Je velmi hořké a má čokoládovou příchuť.

Z jaké čokolády se nejvíce vaří?

Vaříme z 60procentní čokolády. Ale byl tu i recept s bílou.

Proč jste začal festival pořádat?

Chtěl jsem ukázat netradiční věci, co všechno lze dělat z čokolády. Lidé si často neuvědomují, co čokoláda je.

Vy tedy tvrdíte, že čokoláda jde kombinovat s čímkoliv?

Ano. Jde s ní ochutit cokoliv. Podle mě je důležité říci dětem, že existuje hrozně moc druhů dobré čokolády. Dnešní děti znají jen Milku.

Autor: Hana Langrová

26.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hnojte popelem

Několik stovek lidí si nenechalo ujít pálení čarodějnic u opavské „Sokolky“.

K Aréně se opět sletí čarodějnice

Z Lakatoše se stává žhavé zboží. Jak dlouho vydrží pod Ještědem?

Liberec – Co Dominik Lakatoš stihl za pouhé dvě sezony v seniorském hokeji, to někdo nedokázal ani za celou svou kariéru. Teprve dvacetiletý útočník hokejového Liberec už má ve své sbírce dva Prezidentské poháry, jeden titul a také stříbrnou medaili.

Náklaďáky převážely topný olej. Celníkům se podařilo zajistit nezdaněný náklad

Liberecký kraj – Tisíce litrů nezdaněného topného oleje skrývaly korby nákladních vozů mířících do Libereckého kraje z Německa. Celníkům se kontraband podařil odhalit při běžných kontrolách během uplynulých dvou týdnů.

Hlasujte pro nejhezčí miminko 17. týdne roku 2017

Liberecko - /GALERIE, HLASOVÁNÍ/ - Představujeme vám miminka vyfocená v 17. týdnu roku 2017. Hlasujte pro to nejhezčí!

Silnice kolem Souše je znovu průjezdná

Desná v Jizerských horách - Smědava Silnice II/290, vedoucí z Hejnic do Desné kolem vodní nádrže Souš, bude po zimní přestávce znovu průjezdná. Tento úsek je otevřený od dnešního rána.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies