Vrchnost dorazila mezi prostý lid aneb zastupitelé ze Změny pro Liberec navštívili libereckou čtvrť Machnín. Zajímali se o běžné starosti tamních obyvatel. Ti se k pojmenování problémů nenechali příliš dlouho vybízet.

„Zajímalo by nás, co bude 
s nástupní autobusovou zastávkou Machnín – Liberec. Proč ještě není krytá jako ta na opačné straně?" Padla první otázka.
Předseda Změny Jan Korytář reagoval bez vytáček. 
„S tou zastávkou to vypadá špatně a jako opoziční zastupitelé města s tím moc nenaděláme, na chod města bohužel nemáme moc velký vliv," komentoval situaci Korytář s tím, že právě proto má Změna v plánu setkávání s lidmi, které chce touto cestou přesvědčit, aby jí v podzimních komunálních volbách dali svůj hlas.

Zástupce zahrádkářů Luboš Vyhlídko předestřel přítomným politikům v tělocvičně na základní škole jiný nešvar.„Děsí nás nový zástavový plán v okolí zahrádkářské kolonie, kde nás je 46. Nebyli jsme přizváni k jednání, přičemž jsme přímí účastníci řízení. Máme strach, co se po výstavbě čehosi stane se spodními a dešťovými vodami. Kam bude odtékat? Poteče po cestě?" Zajímal se Vyhlídko.

Kandidátka Změny Karolína Hrbková se ujala mikrofonu. „Já o té zástavové studii nic nevím, ale určitě se s vámi ráda sejdu, vezmu si podklady 
a podívám se na to," přislíbila Hrbková.

Velké emoce při setkání Změny s veřejností přineslo téma daní z nemovitostí. Změna se netají tím, že by je chtěla zvýšit, pokud se dostane do vedení města. „Sám jsem vlastníkem dvou nemovitostí v Liberci, takže by se zvýšení daně dotýkalo i mě. A proč zvyšovat? Když se podíváte, v jakém stavu jsou v Liberci silnice a chodníky, školy, tak zjistíte, že na zlepšení stavu jsou potřeba peníze, které ovšem Liberec nemá, což je všeobecně známá věc," nadnesl Korytář.
Dodal, že Liberec už je v tak zoufalé situaci, jež nevylučuje uzavření divadla nebo ZOO.

„Když ovšem požádáme lidi, aby zaplatili větší daň z nemovitosti, uděláme to za určitých předpokladů. Zjednodušeně řečeno, budeme si muset být jisti, že už z radnice nikudy neodtékají finance navíc, například kvůli nevýhodným smlouvám," řekl Korytář. 

Změna prý nechce zvyšovat daň z nemovitosti naráz. Nevylučuje ani referendum na toto téma. „Chceme, aby si lidé sami srovnali v hlavě, jestli dovolí daň zvednout třeba na tři roky. Výsledkem ovšem musí být lépe fungující Liberec," doplnil předseda Změny a opoziční zastupitel Korytář.

Poté se do diskuze zapojil Korytářův kolega Josef Šedlbauer. „Zkuste se na to podívat bez emocí, prosím. Vezměme to z pohledu čísel. Na běžný provoz, na základní opravy Liberci zůstanou ročně pouze desítky milionů korun. A kde jsou další investice? Jak to lze řešit? Omezit opravy? To už snad ani méně nejde. Dále se zadlužovat? To asi nechce nikdo z nás. Pak je tu možnost hledat zdroje. 
V první řadě se ale musí zacelit díry v rozpočtu, Liberec nejvíc trápí smlouvy z minulosti, které byly uzavřené za naprosto nevýhodných podmínek a naprosto výhodných podmínek pro dodavatele. Jenže, vypovědět tyto smlouvy není vůbec jednoduché," vysvětlil Šedlbauer.

Připomněl, že v jednom případě se městu podařilo vypovědět smlouvu s firmou Eltodo, která spravovala veřejné osvětlení. Náklady rázem spadly na méně než polovinu. „Má to ale také svou cenu, firma Eltodo bude město pravděpodobně žalovat a nejspíš něco vysoudí, možná 100 milionů korun," netajil rizika Šedlbauer.
Při debatě v Machníně lidé narazili i na několik absurdit. „My tady máme všehovšudy jedinou městskou lavičku na hřbitově a na Soukenném náměstí v Liberci jich je asi 100," podotkli přítomní a přiznávají, že jsou rádi, když s nimi někdo z města jedná. Machnín je totiž okrajovou a dosti problémovou částí Liberce, jež bývá opomíjena.