V Lidových sadech představí kulturu černého kontinentu

Představit veřejnosti africkou kulturu si klade za cíl festival Doteky Afriky, který se uskuteční zítra v Lidových sadech. Program festivalu nabídne nejrůznější taneční a hudební vystoupení, výstavu fotografií, soutěže, workshopy, přednášky a promítání filmu Africká královna s Katherine Hepburnovou. Akce se zúčastní zpěvák a etymolog Dan Bárta, který povede přednášku o afrických vážkách, velvyslankyně České republiky v Ghaně Gita Fuchsová, velvyslankyně Ghany v České republice Sabah Zita Okaikoi, režisér Jan Svatoš, zpěvačka Zora Jandová a ředitelka české sekce UNICEFu Pavla Gomba. V rámci festivalu probíhá také sbírka jízdních kol a dioptrických brýlí. Vstupné je 150 korun a zahrnuje i vstup do liberecké zoologické zahrady, začátek je v 9:30 a potrvá do 23 hodin.

Dny lidové architektury

Podstávkový a hrázděné domy a další skvosty lidové architektury otevřou návštěvníkům své dveře tento víkend v rámci Dnů lidové architektury v Libereckém kraji. Zájemci mohou navštívit celkem dvanáct historických staveb, například podstávkový dům ve Frýdlantu, roubený dům na Bělišti v Železném Brodě, Bičíkův statek v Příšovicích, Boučkův statek v Malé Skále i Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Spolek Dubáci připravil na zítřek v Trávníčku nedaleko Českého Dubu Beraní hody se specialitami z berana a hudebním a kulturním doprovodem.

V Harrachově poteče pivo proudem

Již po dvanácté se budou zítra konat Harrachovské pivní slavnosti v areálu Sklárny Harrachov. Program začne v 10 hodin a potrvá až do půlnoci, kdy jej zakončí ohňostroj. Na slavnostech zahraje Krkonošská dechovka, Cimbálová skupina Dušana Kotlára, Kabát revival, Sabina Křováková a další skupiny. Pořadatelé přichystali také tematické soutěže, například jízdu na opilém kole, které zatáčí opačně, než řídí a hod sudem do dálky. Připravené bude i bohaté občerstvení. Z vlakového nádraží Harrachov do areálu Sklárny Harrachov bude zajištěna bezplatná autobusová doprava. V pozdních hodinách bude zdarma zajištěn odvoz účastníků autobusem do Tanvaldu, Smržovky, Jablonce nad Nisou a Smržovky. Vstupné je pro dospělé 150 korun, pro školní děti 20 korun a pro předškolní zdarma.

12. Harrachovské pivní slavnosti program

Už tuto sobotu se v Harrachově budou konat Harrachovské pivní slavnosti, které nejsou pouze o pivu, ale i o hudbě všemožných žánrů, soutěžích, bohaté tombole. „A samozřejmě nezapomínáme ani na nejmenší návštěvníky pro ně jsou přichystány tvůrčí dílničky, atrakce a nebo si budou moci fouknout do sklářské píšťaly," zve Lenka Stehlíková, harrachovská referentka cestovního ruchu a propagace.

10:00 12:00 KRKONOŠSKÁ DECHOVKA

12:00 12:30 Zahájení majitelem sklárny a starostkou města

12:30 14:00 CIMBÁLOVÁ SKUPINA DUŠANA KOTLÁRA

14:00 16:00 VzHáčka (rock-pop revival)

16:00 17:00 MADONNA ROCK SHOW (revival)

17:00 17:30 Finálové kolo soutěže „držení tupláku na čas"

17:30 18:30 ROCK ´N´ RULES (revival)

18:30 19:00 Finálové kolo soutěže „pití piva na čas"

19:00 20:00 POP LEGENDS (revival)

20:00 22:00 SABINA KŘOVÁKOVÁ (rock-pop)

22:00 24:00 KABÁT REVIVAL (hard-rock)

24:00 00:10 Ohňostroj ukončení slavností

Během dne bude probíhat bohatá tombola, prohlídky muzea a sklárny s příležitostí vyzkoušet si foukání skla. Pro děti budou připraveny dětské dílny s možností vyrobit si vlastní dárkové předměty (sklenice, mozaiky, obrázky, trička, atd…), skákací hrad, laser game a stánky s dobrotami a hračkami.

Soutěže: držení tupláku na čas; pití piva na čas; jízda na opilém kole, které zatáčí opačně, než řídí; hod sudem do dálky.

Vstupné: dospělí 150 korun, školní děti 20 korun a předškoláci zdarma

Doprava: Z vlakového nádraží Harrachov do areálu Sklárny Harrachov bude zajištěna autobusová doprava zdarma. V pozdních hodinách bude zdarma zajištěn odvoz účastníků autobusem.