Do záchytného zařízení Bělá-Jezová zamířilo v těchto dnech téměř čtyřicet dalších běženců, kteří byli zadrženi na Mostecku. Na jejich odbavení se podílela i cizinecká policie v Liberci.

„V rámci uprchlické krize a přílivu migrantů do Evropy řeší policisté v Libereckém kraji skupinu afghánských uprchlíků, kteří byli v rámci větší skupiny zadrženi na území Ústeckého kraje. Policisté z Odboru cizinecké policie Libereckého kraje pak v rámci opatření řeší skupinu devatenácti z nich," popsala mluvčí krajské policie v Liberci Vlasta Suchánková. Zdůraznila, že na území Libereckého kraje dosud žádní imigranti zadrženi nebyli.

Ve skupině bylo celkem třicet sedm osob, dvacet osm mužů, čtyři ženy a pět dětí. „V péči pracovníků odboru sociálně-právní ochrany dětí skončila jedna nezletilá osoba ve věku 16 let, která byla umístěna do školského zařízení. U zbylých dvou nezletilých osob bylo v průběhu správního řízení zjištěno, že ve skupině jsou s nimi i rodinní příslušníci," doplnila Suchánková.

„Cizinci byli zajištěni, když se pěšky pohybovali v Krušných horách, upozornili na ně místní," sdělila mluvčí ústecké policie Šárka Poláčková.

Ve skupině byli zadrženi příslušníci několika zemí: Afghánistánu, Pákistánu, Barmy a Bangladéše.

„Se všemi proběhly základní úkony, jako je zjištění totožnosti či oprávněnosti pobytu. Část z nich nebyla ani žadateli o azyl," dodala Poláčková.

Cizinci musí být 48 hodin identifikováni a vyslechnuti v rodném jazyce. Ti, kteří jsou žadateli o azyl v Maďarsku, tam budou předáni.

Do tábora v Jezové také poputují věci ze sbírky, kterou odstartovala vlna solidarity s uprchlíky v Liberci.

„Potřebné je zejména teplejší dětské oblečení a obuv vzhledem k blížícímu se podzimu a zimě. Stejně tak solidní oblečení a obuv pro dospělé, dále drobné školní pomůcky, balíčky kávy a případně pytlíku tabáku," přiblížil Pavel Eliáš z pořádajícího příležitostného libereckého spolku „Jsme kamarádi". Sbírka potrvá celý následující týden a vzhledem k tomu, že většina uprchlíků přijíždí z jiných klimatických podmínek, bude zaměřená především na zimní vybavení. „Smyslem akce je nabídnout uprchlíkům drobnou radost na strastiplné cestě za lepším životem," doplnil.

Při příležitosti požádal spolek o pomoc katolickou farnost. „Každý člověk je jiný, a proto chceme pomoci všem, kteří to potřebují a kteří k nám přichází ze závažných důvodů a nikoliv s nekalými úmysly," řekl k akci arciděkan Radek Jurnečka. Dary do sbírky lze přinášet na faru v Kostelní ulici naproti kostelu svatého Antonína a to denně od 9 do 17 hodin. Sbírka souběžně proběhne na libereckých školách, které spolek rovněž oslovil.

GABRIELA VOLNÁ GARBOVÁ

Situace v Jezové se uklidnila, ale lidé se teď bojí nákazy

Migranti v Jezové musí na rentgen plic, vyšetření stolice či analýzu pohlavních chorob.

Bělá pod Bezdězem Detenční tábor v Jezové je stále plný běženců z Afghánistánu, Sýrie či Pákistánu. Jakmile jedni odjedou, jiní přijíždějí v autobusech a okamžitě zabírají na ubytovně jejich místa.

Od reálného života je desítky dnů odděluje čtyřmetrový plot. Podle ministerstva vnitra ale za ním mohou plnohodnotně žít. To se však uprchlíkům, pro něž je Česká republika jen přestupní stanicí, pochopitelně nelíbí, a čas od času o sobě dají vědět.

Přestože veřejnost nejen v Bělé získala v posledních týdnech všechny dostupné informace od ministerstva vnitra i cizinecké policie, lidé se ani teď nepřestali obávat.

„Situace se trochu uklidnila. I tak se ale bojíme. Nikdy nevíme, co se může stát, kdy se třeba objeví tady v obchodě. Nikdo nám třeba pořádně neodpověděl na otázku ohledně nemocí," sdělila Milada Macešková z Bělé.

Na migranty čekají rentgeny i analýzy

Neoficiální zdroje mluví o šíření tuberkulózy či dalších infekčních nemocí. Jiří Nováček, první náměstek ministerstva vnitra pro vnitřní bezpečnost ale ujišťuje, že všichni uprchlíci v detenčních táborech prochází podrobným vyšetřením. „To zahrnuje rentgen plic, bakteriologické vyšetření stolice, zjištění pohlavních chorob a další. Na vše dohlíží hlavní hygienik," sdělil Jiří Nováček.

Deník ale zjistil, že některé uprchlíky přivezli na vyšetření dokonce do nemocnice v Mladé Boleslavi.

Informaci potvrdila i mluvčí zařízení Kamila Hamáčková: „Prováděli jsme zde rentgen plic a odebíráme krev na laboratorní vyšetření. Veškeré výsledky pak následně odesíláme do Jezové, kde tamní lékař rozhodne o dalším postupu," vysvětlila Kamila Hamáčková

Mluvčí mladoboleslavské nemocnice dále řekla, že během července nemocnice vyšetřila 412 pacientů z detenčního tábora v Jezové. Jen pro srovnání, loni jich lékaři za stejné období přijali pětatřicet. „Do poloviny srpna jsme evidovali 213 uprchlíků, jimž jsme poskytli lékařskou péči," doplnila Kamila Hamáčková.

S uprchlíky se pacienti nepotkají

Upozornila, že nemocnice se snaží minimalizovat možnost setkání uprchlíků s ostatními pacienty a personál důsledně dbá na zvýšená hygienická a dezinfekční opatření, aby byla zachována maximální možná bezpečnost.

Ruku v ruce s lékařskými vyšetřeními jde samozřejmě finanční stránka. Jak se ukázalo, zjistit, jakými nemocemi uprchlíci trpí, a jestli vůbec, není levnou záležitostí.

Pokud jde o lidi, kteří žádají o azyl, jejich péči a zabezpečení hradí český zdravotní a sociální systém. Jednoduše řečeno, peníze jdou ze státního rozpočtu a ze Všeobecné zdravotní pojišťovny. Péči v zajišťovacích zařízeních platí ministerstvo vnitra.

To už také vyčíslilo náklady, které jsou potřeba na vyšetření jednoho uprchlíka. Je to v průměru 2 800 korun. Z průzkumu ale vyplývá, že mladí muži mají výbornou kondici, větší péče je věnovaná starším lidem, malým dětem a matkám.