Několik desítek zahraničních studentů vzdělává nové středisko Ústavu jazykové a odborné přípravy (UJOP) Univerzity Karlovy, které sídlí v Liberci. Minulý semestr tu poprvé zasedli studenti, kteří chtějí studovat na některé z českých vysokých škol, ovšem neovládají český jazyk. Právě vzdělávání zahraničních studentů v češtině je hlavní náplní ústavu.

„Máme zde studenty z celého světa Kuby, Kazachstánu nebo Ruska. Měli jsme přihlášené i studenty z Číny, ale ti nedostali vízum," sděluje ředitelka liberecké pobočky UJOP Dana Nevrklová.

Studijní středisko Karlovy Univerzity poskytuje mimo jiné dvou semestrální kurzy zaměřené na český jazyk. Aktivně spolupracuje i s místní Technickou univerzitou, které dodává zahraniční studenty, a tím ji zvyšuje prestiž.

Nápad na založení liberecké pobočky střediska pochází z hlavy Dany Nevrklové. „Každý den jsem dojížděla do Prahy a říkala jsem si, že by podobné středisko mohlo být i v Liberci, jelikož zde sídlí velká univerzita, se kterou bychom mohli spolupracovat, a kousek odtud je také Polsko a Německo," vyjmenovává důvody ředitelka centra.

Učit se česky není žádný med

Přípravný kurz má svoje pevně daná pravidla, kterých se musí lektorky češtiny držet. Studenti dělají klasické semestrální zkoušky, měsíční testy nebo nostrifikace. Studenti při nostrifikaci musí projít těžkou zkouškou, která je sjednotí s českým školstvím. V září také probíhá audio-orální kurz, kde se intenzivně šest hodin denně studuje. Studenti se tak rychle naučí základy češtiny podle poslechu a obrázků.

Cizinci se učí češtinu.

Učit se česky, když jste cizinec, však není vůbec snadné. Nejvíce dělá studentům potíže psaná čeština. „Mně dělá problémy skloňovat v množném čísle," říká Sanzhar Sangispajev, který je původem z Kazachstánu.

Hlavním důvodem, proč studenti ze zahraničí chtějí studovat v České republice, je prestiž našich vysokých škol, hlavně lékařských fakult a technických oborů. Na tomto faktu se shoduje i Sangispajev. „V České republice je rozhodně kvalitnější vzdělání než v rodném Kazachstánu." Chtěl by studovat informatiku na liberecké univerzitě.

Ředitelku Danu Nevrklovou práce s cizinci baví. Proto středisko pořádá i mnoho mimoškolních aktivit. Studenti tak mají možnost jet na výlet nebo si společně zasportovat. „Nejpovedenější akcí byly Vánoce, kdy si každý ze studentů připravil povídání a ukázky toho, jak slaví vánoční svátky ve své zemi," vzpomíná Nevrklová.

Trochu ji mrzí, že v očích některých Čechů stále přetrvávají stereotypy a xenofobie vůči cizincům. Podle ní mají Češi na některé cizince a národy mylné názory. „Bylo by dobré, kdyby se česká společnost začala k cizincům chovat lépe a jiným způsobem," říká na adresu Čechů. Svým přístupem se tyto představy snaží rozbíjet a eliminovat.

Martin Bláha