Mlýn, továrna, bytový podnik, sklad nábytku, prodejna potravin to všechno se vystřídalo postupem let pod kostelním vrškem v Chrastavě. Z obří budovy, přezdívané Sepp, už ale nic nezbylo. Město zanedbaný areál koupilo v roce 2013. „Báli jsme se, že by tu vznikla další ubytovna pro nepřizpůsobivé občany podobná Kováku u vjezdu do Chrastavy. Proto jsme objekt zakoupili a nechali srovnat se zemí," vysvětluje starosta Michael Canov. Část materiálu z demolice se pak použila jako podklad pro stavbu průtahu na Frýdlant.

Bydlení i kulturák

Město teď řeší, jak s placem po demolici naložit. „Vznikla kvůli tomu komise zastupitelstva, která se ale mezi s sebou nedokázala domluvit, bylo tam příliš protichůdných názorů. Proto jsme se obrátili na studenty architektury z Technické univerzity, zda by nám s tím nepomohli," řekl Jakub Dvořák, vedoucí odboru rozvoje a správy majetku. A právě prezentaci studentských prací mohli zastupitelé i veřejnost shlédnout minulý týden. Svoje návrhy tam přijelo obhajovat deset studentů a studentek. „Já jsem vycházela z toho, že je teď velká poptávka po malých a levnějších bytech, které jsou ale zároveň komfortní. Proto jsem navrhla rodinné domky, které jsou z prefabrikátů, které se dají různě kombinovat," popsala svůj projekt nazvaný Tetris domky Alena Novotná.

Řada studentů se zaměřila také na ostroh, který je hned pod danou lokalitou. „Soutok Jeřice a Vítkovského potoka přímo volá po tom, aby se využil. Dá se tam udělat sestup k vodě a na ostroh umístit třeba kavárnu, dětské hřiště a podobně," navrhovala zase Kristýna Mocová. „Nápady na využití ostrohu jsou úžasné, město by mělo zabojovat, aby daný pozemek získalo do svého vlastnictví a mohlo s ním něco udělat," vítal nápady studentů zastupitel Šimon Dvořák. Kromě bydlení se objevily i dvě vize na nový kulturní dům. „Domy pro bydlení se staví všude, tohle místo si zaslouží něco víc, je to v centru města, hned pod kostelem, který je dominantou Chrastavy, měla by tam být veřejná stavba," obhajoval svůj návrh domu kultury Jiří Lukáš.

Všechny studentské práce chce radnice v nejbližší době vystavit a nechat posoudit i veřejnosti. „Zastupitelé pak vyberou vítězný návrh, jehož autor obdrží odměnu 10 000 Kč. Zda se poté vybraná varianta dočká i případné realizace je ale otázkou dalšího vývoje a rozhodnutí volených zástupců města," dodal Jakub Dvořák. Zatím na prezentaci sklidil největší zájem návrh Jiřího Jurenky, který přišel s projektem Život na plácku, který tvoří sedm samostatných domů v režném zdivu.