Teď se rozhodl starosta Chrastavy Michael Canov kandidovat na senátora v Liberci. A kritika na sebe nenechala čekat.

„Nemyslím si, že by liberecký senátní obvod měl zastupovat starosta Chrastavy, která není v našem volebním obvodu. Stačí, že nás v parlamentu zastupuje pan Komárek z Prahy," zmínil další z kandidátů Jan Korytář.

Jenže Canov to vidí jinak. Senátní obvod č. 36, tedy Česká Lípa, pod který spadá i několik obcí z okresu Mělník, je podle něj nesmyslný.

„Jedná se o brutální znásilnění voličů z mikroregionu Hrádecko-Chrastavsko, kteří jsou nuceni hlasovat pro Českou Lípu, se kterou nemají nic společného, a naopak nemohou hlasovat pro Liberec, se kterým jsou ve všech ohledech spojeni doslova pupeční šňůrou. O voličích z Mělnicka ani nemluvě. Statutární město Liberec je pro Chrastavu i Hrádek obcí s rozšířenou působností, které plní řadu správních úkonů počínaje živnostenským úřadem a konče vydáváním pasů. Osobně bydlím dvaatřicet let od hranice statutárního města Liberec 1500 metrů, v Liberci jsem prakticky denně a téměř čtvrtstoletí učím na libereckém gymnáziu," řekl Canov.

ZMĚNA HRANIC

Není přitom sám, kdo po změně senátních obvodů volá. Podobně nelogicky jsou uspořádány okrsky i ve středních Čechách nebo na Bruntálsku, Opavsku a Táborsku.

Letos tak své hranice změní hned třináct volebních okrsků. Přesunu Chrastavy a Hrádecka pod Liberec se to ale netýká.

„Bohužel, platí tu teze, že každý z 81 senátorů má zastupovat zhruba stejný počet obyvatel. Takže se rozporcovala území podle počtu obyvatel a ne podle toho, kam ty obce patří," dodal Canov.

Podle Českého statistického úřadu žilo v ČR na počátku letošního roku 10 538 275 obyvatel. Průměrný počet obyvatel na jeden volební obvod tak činí 130 102 lidí a jejich počet se může lišit maximálně o 15 %. Teď se kvůli tomu mění hranice některých senátních volebních obvodů každé dva roky. Ministerstvo vnitra proto navrhuje zavést stálé senátní obvody, které by kopírovaly hranice současných okresů. Kdy a zda vůbec k tomu dojde, zatím není jasné.