Kdo nebude vidět, může za to zaplatit až dva tisíce korun. Během února se totiž Česká republika zařadí mezi země, kde budou muset chodci nosit za snížené viditelnosti reflexní pásky. Včera odpoledne na to v rámci kampaně Nebojte se zviditelnit upozorňoval Tým silniční bezpečnosti a zástupci liberecké policie. Akci podpořil i Liberecký kraj.

Nejprve varování, pak pokuta

„V tomto momentě ještě pokutovat nemůžeme, ale je to jen otázka nejbližší doby, kdy budeme moci začít," upozorňuje Vladimíra Šrýtrová z liberecké policie, s tím, že nejprve budou policisté apelovat na dbání vlastní bezpečnosti.

Jak varují členové týmu bezpečnosti, zrovna zimní období patří k nejtragičtějším měsícům. „Nejedná se pouze o viditelnost za tmy, ale také za šera," upozornil Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

K tomu, abyste si zachránili život či zdraví, stačí někdy jen jediný proužek. Pokud půjdete neoznačeni za tmy, je až desetkrát pravděpodobnější, že vás smete auto, než když obětujete několik desítek korun za reflexní prvky.

Nebojte se zářit

Přestože zákon nedefinuje velikost či umístění prvků, experti upozorňují, že i tady je třeba dbát několika základních pravidel.

„Nejlepší je umístit je na pohyblivé části těla, ideálně nad zápěstím nebo nad kotníkem," vysvětlil Polák s tím, že na pohyblivé označení reagují řidiči třikrát rychleji.

„Pozor také na bílé reflexní pásky, ty mohou splývat s vodorovným bílým dopravním značením," varuje dopravní expert Roman Budský a pokračuje: „Důležitá je totiž nejen viditelnost chodce, ale i jeho kontrast vůči okolí."

Z maminky, která se přišla informovat, jak nejlépe označit kočárek, by měli dopravní experti radost. „Já si kvůli tomu pořídila i výrazné oblečení," ukazuje na oranžovou bundu, zatímco jí členka týmu bezpečnosti umisťuje na kočárek reflexní pásky.

„Chodím označená dva roky. Je to pro naši bezpečnost," svěřuje se starší paní, Margita Ergálová, a ukazuje reflexní pásky na kabelce.

Chodce chrání i univerzita

Na vývoji reflexních prvků, jež zvyšují pravděpodobnost viditelnosti až tisícinásobně, se už řadu let podílí i Textilní fakulta Technické univerzity Liberec (TUL). Jak před časem upozornila mluvčí TUL Jaroslava Kočárková, přišla univerzita s další vymožeností. „V nejbližší době očekáváme, že bude zahájena výroba oděvů se zabudovaným liniovým zdrojem světla z optických vláken," řekla Kočárková a dodala, že zatímco běžně používané reflexní prvky upozorní řidiče na chodce na pouhých dvě stě metrů, a to ještě při přímém osvětlení automobilem, díky této unikátní technologii budou viditelní dokonce až na dva kilometry.