VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chleba z obchodů jim nechutnal, tak začali péct svůj vlastní

Janov, Praha, Liberec – Před třemi lety založili pekárnu, teď z Janova na Jablonecku dodávají pečivo do měst po celé republice a jejich žitný bio chleba celozrnný se stal regionální potravinou Libereckého kraje.

11.7.2017
SDÍLEJ:

Rodinný tandem pekařů Koláčkových.Foto: Archiv Řemeslná Koláčkova pekárna

Na začátku byla nechuť. Nechuť k pečivu, které je k dostání v běžných obchodech. A tak se rozhodli, že si upečou vlastní. Stálo je to hodně sil a zkoušení, nakonec ale poptávka byla taková, že museli otevřít pekárnu. Koneckonců je k tomu předurčovalo i jejich příjmení – Koláčkovi.

POKUS OMYL

„Upéct stoprocentně žitný chleba není nic jednoduchého,“ vysvětluje paní Michaela Koláčková, která pekárnu založila společně se svým otcem Jiřím. „Táta si nejprve na internetu o chlebu všechno možné přečetl a pak dlouho experimentoval,“ pokračuje Michaela, podle které první pokusy moc poživatelné nebyly. Pak ale přišel, jak na to, a za chvíli začali žitnými chleby zásobovat i své kamarády. „Říkali, že se s tím čtyři hodiny péct nebudou. A tak to vlastně všechno začalo,“ vysvětluje. „Podobně to bylo i se sladkým pečivem,“ dodává. Podle ní se žitná mouka chová úplně jinak než pšeničná, a tak ani ověřené recepty nemusí vždy fungovat a nakonec si je musí pekař trochu poupravit.

NOMEN OMEN

Ani jeden z tandemu Koláčkových není původně pekař. Michaela má vystudovaná masmédia a pracovala v cateringu, její otec byl manažer keramické dílny. To, že si otevřeli pekárnu právě v Janově, je spíše dílem náhody. „Já jsem žila v Praze, táta v Liberci, do Janova jsme se přestěhovali kvůli prostorům,“ vysvětluje Michaela. Největší odbytiště mají podle ní v Praze, jejich chleba nebo koláče si však mohou koupit i zákazníci v Liberci, Jablonci nebo Mladé Boleslavi a dováží do konce až do Brna.

BUDOUCNOST = BIO

Vítězný žitný chléb bio celozrnný je letošní novinkou. Koláčkovi tak vyslyšeli volání trhu, který je po bio potravinách čím dál hladovější. „Sehnat semínka v biokvalitě nebylo úplně jednoduché. Nakonec se ale podařilo,“ pokračuje Michaela, podle které sehrálo roli i to, že začali dodávat na německý trh. „A tam nic jiného než bio nechtějí,“ komentuje.

Podle ní si ale Řemeslná Koláčkova pekárna, jak zní plný název, vždy na používaných surovinách zakládala.
„Víme, odkud pocházejí. Teď se nám podařilo i sehnat vlastní zrno. Do budoucna ale počítáme, že se tak z větší části překlopíme do bia,“ uzavírá Michaela Koláčková.

Autor: Gabriela Volná Garbová

11.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Psací stroj. Ilustrační foto.

Knižní recenze: Jsem romantik, ale léčím se

MARIE POSPÍŠILOVÁ Narodila se 18. září v liberecké porodnici mamince Haně Valachové z Višňové. Vážila 3,58 kg a měřila 49 cm.
5

Hlasujte pro nejhezčí miminko 38. týdne roku 2017

Již pošesté letos proběhnou Svatohubertské slavnosti na hradu Valdštejn

Turnov – Město Turnov pořádá v sobotu 30. září od 13 hodin pořádá šestý ročník Svatohubertské slavnosti na hradu Valdštejn.

Chrastava hraje na hřišti jabloneckého nováčka ve Mšeně

Liberec – Magnetem divizního fotbalu bude o víkendu jistě utkání nováčka ze Mšena, který dnes dopoledne, tj. v sobotu 22. září, od 10.15 hodin hostí Chrastavu, již opustil trenér Josef Petřík (druholigový Frýdek-Místek).

FOTO: Letošní Okurkiáda už zná svého vítěze. Přihlásilo se 15 soutěžících

Frýdlant – Čtyřčlenná porota rozhodla, že z patnácti vzorků má nejlepší nakládané okurky letos Marie Cermanová. 

Filmová recenze: Který je ten pravý?

Na film Který je ten pravý jsem vyrazil bez jakéhokoliv očekávání. No, vlastně upřímně s jedním ano, a to vypnout a pozitivně se naladit na nový pracovní týden. A to se podařilo na 110 %.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení