Na začátku byla nechuť. Nechuť k pečivu, které je k dostání v běžných obchodech. A tak se rozhodli, že si upečou vlastní. Stálo je to hodně sil a zkoušení, nakonec ale poptávka byla taková, že museli otevřít pekárnu. Koneckonců je k tomu předurčovalo i jejich příjmení – Koláčkovi.

POKUS OMYL

„Upéct stoprocentně žitný chleba není nic jednoduchého,“ vysvětluje paní Michaela Koláčková, která pekárnu založila společně se svým otcem Jiřím. „Táta si nejprve na internetu o chlebu všechno možné přečetl a pak dlouho experimentoval,“ pokračuje Michaela, podle které první pokusy moc poživatelné nebyly. Pak ale přišel, jak na to, a za chvíli začali žitnými chleby zásobovat i své kamarády. „Říkali, že se s tím čtyři hodiny péct nebudou. A tak to vlastně všechno začalo,“ vysvětluje. „Podobně to bylo i se sladkým pečivem,“ dodává. Podle ní se žitná mouka chová úplně jinak než pšeničná, a tak ani ověřené recepty nemusí vždy fungovat a nakonec si je musí pekař trochu poupravit.

NOMEN OMEN

Ani jeden z tandemu Koláčkových není původně pekař. Michaela má vystudovaná masmédia a pracovala v cateringu, její otec byl manažer keramické dílny. To, že si otevřeli pekárnu právě v Janově, je spíše dílem náhody. „Já jsem žila v Praze, táta v Liberci, do Janova jsme se přestěhovali kvůli prostorům,“ vysvětluje Michaela. Největší odbytiště mají podle ní v Praze, jejich chleba nebo koláče si však mohou koupit i zákazníci v Liberci, Jablonci nebo Mladé Boleslavi a dováží do konce až do Brna.

BUDOUCNOST = BIO

Vítězný žitný chléb bio celozrnný je letošní novinkou. Koláčkovi tak vyslyšeli volání trhu, který je po bio potravinách čím dál hladovější. „Sehnat semínka v biokvalitě nebylo úplně jednoduché. Nakonec se ale podařilo,“ pokračuje Michaela, podle které sehrálo roli i to, že začali dodávat na německý trh. „A tam nic jiného než bio nechtějí,“ komentuje.

Podle ní si ale Řemeslná Koláčkova pekárna, jak zní plný název, vždy na používaných surovinách zakládala.
„Víme, odkud pocházejí. Teď se nám podařilo i sehnat vlastní zrno. Do budoucna ale počítáme, že se tak z větší části překlopíme do bia,“ uzavírá Michaela Koláčková.