Zajímavý projekt týkající se fotografií pořízených v Liberci rozjel před několika týdny liberecký copywriter Jakub Dušánek. Prostřednictvím obrázkové sociální sítě Instagram hledá zdařilé fotky pořízené ve městě a vytváří z nich webovou galerii. „Fotky si tak mohou prohlédnout i ti, kteří aplikaci Instagram nevyužívají a vlastně o ní vůbec nic nevědí," říká.

Stránka, kde fotografie z Instagramu máte, je www.liberecgram.cz. Jak to celé funguje?

Lépe to asi pochopí ti, kteří s Instagramem pracují, ale pokusím se to vysvětlit i ostatním. Instagram je sociální síť pro mobilní telefony, kam lidé dávají fotografie. Propojuje celý svět. K fotkám se dávají takzvané hashtagy nebo zkráceně „tagy", které je přiřazují do jednotlivých kategorií. Označují se znaménkem # a slovem. Já pracuji výhradně s „tagem" #liberec. Tam vybírám fotografie spojené s Libercem a označuji je, jako že se mi líbí. Každou takto označenou fotku pak zveřejním na svém webu.

Kolik fotografií na „tagu" #liberec bylo, když jste s výběrem začínal?

Přes třicet tisíc fotek. Rovnou přiznám, že prohlédnout celé se to dá jen velmi těžko. Takže jsem tomu věnoval pár dní a prošel si fotky rok zpátky. Z vybraných vznikl první výběr, teď ho doplňuji.

Jak vás vůbec napadlo udělat galerii z libereckých fotek a zpřístupnit ji široké veřejnosti na internetu?

Inspiroval jsem v Ostravě, kde Hynek Šťavík a jeho ostryweb.cz založili Ostravagram. Líbil se mi a tak jsem ho adaptoval na Liberec. Musím říct, že jsem překvapený, jak Liberec na Instagramu žije. Vůbec to tu není špatné.

Jaké fotky ve vašem výběru převažují?

Na fotografiích je architektura, život ve městě, přírodní scenérie. Cokoli. Ale musím se přiznat, že dávám přednost historickým budovám před obchodními centry. Romantickým zákoutím před nevkusnými budovami.

Je něco, co vám chybí?

Mrzí mě, že je na „tagu" #liberec málo sportu. Toho nejvíce reprezentujícího Liberec. Hokeje a fotbalu. Když už se něco objeví, je to spíš cyklistika, BMX nebo in-line bruslení. Nevím, jestli je to tím, že lidé hokej a fotbal málo fotí nebo tím, že prostě fotky jen neoznačují. A taky bych uvítal více fotek streetart. Ty mám rád.

Liberecgram vznikl jen tak, čistě pro radost z fotografií. Je nějaká cesta, jak by se dál rozvíjel?

Je pravda, že vznikl hlavně kvůli mému zájmu o město a fotky. Ale teď už si troufám říct, že dělá radost i samotným fotografům. Mám řadu reakcí, kdy mi lidé děkují, že jsem vybral jejich fotku. Co se týče rozvoje, mám vizi rovněž převzatou z Ostravagramu. Tam kromě fotek z města vybírají i fotky holek a kluků. To bych chtěl také rozjet. Výběr bude zase z „tagu" #liberec. Je tady ale malý problém. Těch lidí, co fotí takzvané selfie, neboli sami sebe, je v Liberci málo. Teď to trochu zachraňují studentky Technické univerzity, které se fotí na kolejích, ale kluků je žalostně málo. Uvidím, jestli se to zlepší. I na tom bude záležet, kdy další část spustím.

Poslední otázka se týká samotného webu www.liberecgram.cz. Některé fotky jsou tam větší, jiné menší. Proč?

Větší jsou fotky, které jsou označené více než 23 srdíčky, čili se líbí více než 23 uživatelům Instagramu. I když uznávám, že to s kvalitou fotky nemusí mít nic společného, záleží to spíše na počtu přátel nebo sledujících toho kterého uživatele Instagramu.