Právě on získal v anketě Nejoblíbenější průvodčí nejvíc hlasů. Ve vlaku ho potkáte na trati Liberec Pardubice a Liberec Ústí nad Labem a občas v osobáku na Tanvald.

„Průvodčí, to není jen kontrola jízdenek. Dnes musím dělat i vlakvedoucího, připravit vlakovou dokumentaci, do ní se zadávají číselné údaje z hnacích vozidel a vagonů to je to, když průvodčí chodí vozem a pořád si něco zapisuje, z toho se vyhotovuje výkaz vozidel. Ze všeho nejdůležitější je ale zpráva o brzdění, protože vlak má předepsané procento brzdění, které se nesmí překročit, to se musí důsledně sledovat. A také pomáhám lidem se zavazadly, označuji vlak cedulema, starám se o topení, je toho spousta," popisuje Prášil.

Ocenění si cení, i když jak říká, přišel k němu jak slepý k houslím. To přiznává i další oceněný Karel Scholz, který vyhrál kategorii Nejoblíbenější řidič. Za volantem autobusu ho uvidíte nejčastěji na Jilemnicku a Benecku. „Dost mě to překvapilo, nemyslím si, že bych se k cestujícím choval nějak jinak než moji kolegové. Snažím se být slušný, i když je pravda, že někdy i ta slušnost musí jít stranou, záleží na situaci. Je to práce s lidmi, nikdy nevíte, kdo vám do autobusu nastoupí, v jaké je náladě. Často jsme jako řidiči takovými hromosvody, že si na nás chce někdo zchladit žáhu, to všechno musíte ustát."

Anketu o nejlepšího řidiče a průvodčího vyhlašuje Korid, koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji, od roku 2010. Naleznete ji na webové stránce www.iidol.cz. Letos se do ní zapojil rekordní počet hlasujících, a to přesně 3 600. „Je to ocenění pro ty, kteří dělají mezi lidmi největší propagaci veřejné dopravy a za to jim patří velký dík," řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Masník.