„Do sbírání slonů se zapojila i spousta firem, přestože je centrum neoslovilo. Z toho máme velkou radost. Přispěly i děti ze základních škol a jedné školky,“ popsala přípravy koordinátorka Centra Amelie Petra Kuntošová.

Výstava věnovaná pohádce Tři oříšky pro Popelku potěší návštěvníky zámku Moritzburg.
FOTO: Pohádka na zámku. Popelka je na Moritzburgu

Výtěžek třídenní akce následně Amelie použije zejména pro chod organizace. „Lidé s onkologickými problémy na tom kolikrát nejsou finančně dobře. Většinou jsou na nemocenské nebo v důchodu, takže jejich příjem je značně pokleslý a na služby nemají. Takže se jim to snažíme zajistit bezplatně,“ vysvětlila Kuntošová. Získané peníze také pomohou zaplatit pracovnicím některé výdaje za akce, které pro své klienty pořádají, jako jsou například hodiny plavání, cvičení nebo kreativní dílny.

Kromě pomoci nemocným a jejich blízkým organizuje centrum i osvětové akce pro veřejnost, a to například v podobě přednášek. „Máme takzvané tematické měsíce, které se nesou v určitém duchu. V rámci nich jsou přednášky týkající se rakoviny různých částí těla, na což seženeme vždy nějakého lektora, který má k problematice co říci,“ řekla pracovnice Amelie a organizátorka tematických měsíců Zina Nosková.

Inflagranti
SOUTĚŽ: Veselé Vánoce popřejí koncertem Inflagranti s Josefem Vojtkem

Právě šíření povědomí o onemocnění mezi veřejností může podle primáře liberecké klinické onkologie Jiřího Bartoše významně zvýšit celkovou úspěšnost léčby. „Já si osobně myslím, že je potřeba, aby lidé mysleli na prevenci a brali problematiku vážně. Když fungují dobře preventivní programy, tak pacienti přicházejí v nižších stádiích onemocnění a tím pádem mají lepší vyhlídky na úspěšnou léčbu,“ uvedl Bartoš. Ten také upozornil na to, že v současné době je v Čechách přes půl milionu lidí, kteří s rakovinou bojují nebo nemoc prodělali v minulých letech.

Zatímco dobročinný prodej slonů letos zažívá svou premiéru, Centrum Amelie funguje v Liberci od roku 2015, kdy pobočku založila právě Petra Kuntošová. „Založila jsem centrum na základě své vlastní zkušenosti s onkologickým onemocněním,“ zavzpomínala Kuntošová. Svou prací tak navázala na své kolegy v Praze, v Olomouci a v Rakovníku.

MAREK VÁVRA. Majitel pivovaru.
Pivovarník Vávra: Stále se chci dostat na výstav, který zde byl za Clam-Gallasů