Po více než deseti letech se obec Bulovka na Frýdlantsku zbaví nelegální obří skládky odpadu navezeného z Německa. Po první etapě „úklidu", který proběhl počátkem roku 2014, zbývá zlikvidovat ještě čtyři a půl tisíce tun odpadu.

S odvozem by se podle krajského náměstka pro životní prostředí Josefa Jadrného mělo začít už v březnu. Čisté obce bez poletujících zbytků německých autoplachet by se tak místní obyvatele měli dočkat v létě. „Problém je, že se odpad nerozkládá, ale sype se. To znamená, že když je vítr, máme to všude," přiblížila starostka obce Romana Šidlová současnou situaci.

Podle náměstka Jadrného už více než polovinu zbylého odpadu nelze spálit ve spalovnách. „Bude muset být rozvezen na skládky u nás," vysvětlil s tím, že ještě nechtěl odtajnit jméno firmy, která výběrové řízení na likvidaci odpadu vybrala. „Je to firma z Libereckého kraje, která má s podobnými záležitostmi zkušenosti," poznamenal Jadrný.

Likvidace bude z téměř osmdesáti procent pokryta dotacemi ze Státního fondu životního prostředí, kraj zainvestuje ze svého ve výši dva miliony. Dohromady bude vyčištění zemědělského areálu v Bulovce-Arnolticích stát kolem osmi milionů.

První polovinu odpadů zlikvidovala už před dvěma lety německý strana. Jak upozornil hejtman Libereckého kraje Martin Půta, Němci sice odvezli stejné množství odpadu, ale zbytek skládky je mnohem náročnější na přetřídění. Vzrostly tak i podmínky pro veřejnou zakázku.

Místní se už na odvoz odpadu připravují. „Bude to sice náročné. Už jsme to jednou zažili, ale jsme samozřejmě rádi, že bude oblast vyčištěna," poznamenala starostka Šídlová.

S hradbou odpadu, starých pneumatik a textilu se Bulovka potýká už od roku 2005. Do zemědělského areálu v Arnolticích bylo navezeno téměř devět tisíc tun odpadu, který měl být původně znovu zpracován.

Obec tak řadu let trápil nejen nepořádek, který od skládky poletoval, ale také zápach a požáry. Při jednom došlo dokonce ke kontaminaci podloží, když se smíchal hasební materiál s odpadky. Německá strana za likvidaci odpadů zaplatila téměř devět milionů korun.