Ovládání hotelového pokoje přes tablet, chodby jako v galerii, rybička, aby vám nebylo smutno, nebo usínání v designovém pokoji, který navrhoval například Bořek Šípek nebo David Vávra. To vše můžete zažít v novém Grand Hotelu Imperial, který se otvírá již v pátek. Prvních 67 pokojů začne sloužit prvním hostům. „V pátek skončí práce na straně k třídě 1. máje a přesunou se do zadního traktu směrem k Tatranské ulici," informoval majitel hotelu Grand Imperial Lukáš Pytloun.

Interiery Grand Hotelu Imperial.

Přestože je hotel stále v rekonstrukci, návštěvníky by stavební ruch neměl rušit. Všechny pokoje jsou totiž kvalitně odhlučněné a vybavené tou nejmodernější elektronikou.

Již žádné čekání na ubytování

Hotel bude nabízet komfort nejen v pokojích, ale také už při příjezdu hosta, kterému by mělo odpadnout čekání na pokoj. Check-in i check-out si totiž host bude moci zařídit po telefonu díky aplikaci, která začne fungovat letos v listopadu.

Majitel hotelu s titulem Živnostník roku 2009 vysvětlil, že také všechny procedury při ubytování proběhnou bez sebemenšího zdržení. Doklady se totiž na recepci budou skenovat. „Pokud nebudete platit hotově, stačí zkrátka odejít. My vám pak pošleme fakturu."

Všech 105 pokojů v pětipatrovém hotelu je vybaveno klimatizací a moderní technologií. Lidé si budou moci vytvořit dle libosti atmosféru díky speciálním světlům, ovládat pokoj tabletem či chytrým telefonem, připravit si čerstvou kávu a nebo pokud hostům bude smutno, přinese jim personál na pokoj rybičku.

Interiery Grand Hotelu Imperial.

Hotel nabízí i další „vychytávky. Pokud host odejde z pokoje, přepne se zařízení do úsporného režimu. Lukáš Pytloun také upozornil na zbytečné plýtvání jak energiemi, tak i vodou. Proto tu budou například vodu z koupelen využívat hospodárně ke splachování toalet.

V 67 pokojích kategorie Superior Deluxe Double nebo Superior Double zaplatí hosté od 1299 až 1699 korun za noc. Nejvíce se vyplatí neděle, která vyjde na 999 korun.

Zážitkové bydlení

Cílová skupina hotelu nejsou jen podnikatelé, ale také ti, kteří dokáží ocenit umělecký interiér. Hotel je totiž vybaven také celkem 36 designovými pokoji.

Projektu se ujali designéři a architekti zvučných jmen jako jsou například Bořek Šípek nebo David Vávra. „Každý designer měl stejný rozpočet a stejně metrů čtverečných pokoje," upřesnil majitel hotelu s tím, že první pokoj se otevře v polovině října.

Sedm pokojů však ještě není obsazeno svým návrhářem. Přitom tyto pokoje by měly být dokončeny do konce tohoto roku.

Za tento zážitek zaplatíte až 2999 korun. Pokud však bude o pokoje velký zájem, půjde majitel s cenou výš. První noc v luxusním hotelu si lidé mohli také vydražit. Budoucí hosté byli ochotni za noc zaplatit od 2000 do 6500 tisíce. Výtěžek z dražby půjde pro děti s kombinovaným postižením.

Historie?

Z původního vybavení z 30. let, kdy byl hotel postaven, se zachovalo jen minimum. Kromě současné přestavby interiéru prošel totiž hotel v 80. letech kompletní a především necitlivou rekonstrukcí.

„Zůstalo původní schodiště z terasy, zakryté kobercem, které jsme odhalili a vyčistili, původní je i zábradlí a také dřevěné schodiště pro personál v zadním traktu," popsal Lukáš Pytloun.

K původní podobě se vrací i vstupní hala hotelu, která bude po letech znovu otevřeným prostorem. Z původního vybavení se pak také uchovalo jen torzo alpakových talířů z roku 1931, které zřejmě při rekonstrukci náhodou uložili dělníci.

V příštím roce se u hotelu otevře pivovar s vlastním pivem Imperial a pivnicí. Kongresový sál, restaurace Zlatý kohout a kavárna s cukrárnou by měly být otevřené do

Grand Hotel Imperial

- jedná se osmou pobočku

- v hotelu včetně restaurace bude pracovat 22 zaměstnanců

- hotel má 5 pater a celkem 105 pokojů

- u hotelu bude k dispozici sto parkovacích míst, bazén a terasa

- bylo použito 122 km 220 metrů kabelů UTB

- v hotelu je umístěno v lampách 886 žárovek

- návratnost investice je 7 až 8 let 

Pokoje v číslech

- hotel má celkem 105 pokojů, z toho 67 se stejným designem, který navrhovali Roman Vrtiška a Vladimír Žák

- dalších 36 jich je tvořeno světoznámými designery

- 2 pokoje jsou původní restaurované

- za jednu noc zaplatíte v hotelu od 990 do 2990 korun

Zahrál si i ve filmu

Hotel si zahrál i ve filmu.

Hotel Imperial byl postaven v letech 1930 až 1931 ve stylu funkcionalismu se znaky art deca. Spolu se stavbami paláce Dunaj, Kavárny Pošta nebo obchodních domů Baťa či Brouk a Babka udával ve 30. letech Liberci tón moderní metropole.

V hotelu se už před válkou scházela liberecká smetánka. Punc výjimečnosti měl i po válce. Ubytováni tu bývali prominenti uměleckého světa, v barové kapele tu začínal údajně zpěvák Jiří Schelinger. Hotel Imperial si zahrál také ve filmu. Jeho záběry se objevily například ve snímku Ošklivá slečna z roku 1959 s Danou Medřickou a Karlem Högrem v titulních rolích.