Ve Vladislavském sále Pražského hradu se na konci října každoročně scházejí politické a společenské elity. Výročí vzniku samostatného československého státu je spojené s předáváním nejvyšších státních vyznamenání.

Řada politiků napříč republikou se ale v reakci na události posledních dní rozhodla ceremoniálu nezúčastnit. Kontroverze vzbudila především aféra kolem státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho, který měl údajně obdržet Řád T. G. Masaryka. Vyznamenání však nakonec nedostane, což je dáváno do souvislosti se schůzkou jeho synovce, ministra kultury Daniela Hermana, s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou.

OSLAVA V PODHRADÍ

Na Hrad nezamíří ani někteří politici z Libereckého kraje. Jedním z nejhlasitějších kritiků prezidenta je poslanec Jan Farský (SLK). Oslav se neúčastnil už vloni, neplánuje to ani letos. „Nechci dodávat zástěrku normálnosti prezidentovu nebezpečnému proruskému a poníženě pročínskému postoji," uvedl.

Lidé s podobnými názory se v pátek sejdou na Staroměstském náměstí na akci nazvané Oslava státního svátku v podhradí, kterou pořádá Farského kolega Petr Gazdík. Jiní poslanci zvolení za Liberecký kraj ale na Hrad zamíří. „28. říjen považuji za nejdůležitější svátek naší státnosti, půjdu ho proto uctít na Pražský hrad," řekla poslankyně Jana Hnyková (Úsvit) a dodala, že by také ráda poblahopřála vyznamenaným.

Za neúctu vůči vyznamenaným svou neúčast Farský nepovažuje. „Vyznamenání zneuctil především pan prezident, který je používá k nátlaku na své oponenty," myslí si poslanec.

HEJTMAN ANI REKTOR

Pozvání na Hrad odmítl i hejtman Martin Půta (SLK), kvůli dlouhodobě plánovanému pobytu v zahraničí. Zda by jinak pozvání přijal či odmítl, neuvedl. „Poslední tři roky se ve mně pere loajalita ke státu a tradicím s aktuálním děním," popsal.

Už potřetí na Hrad nezamíří ani rektor Technické univerzity Zdeněk Kůs, který své důvody nekomentuje. „Společně s ostatními rektory položí květiny k pomníku Tomáše G. Masaryka v Praze, účast na Staroměstském náměstí zvažuje," informovala o Kůsových plánech mluvčí TUL Jaroslava Kočárková.

Herci prý nemůžou mlčet

Někteří liberečtí divadelníci a herci se připojili k prohlášení nazvanému Nemůžeme mlčet, které v úterý vydala Herecká asociace spolu s Asociací profesionálních divadel. Signatáři se vymezují vůči nejvyšším ústavním činitelům, kteří minulý týden společně odsoudili schůzku ministra Hermana s dalajlámou. „Nemáte právo činit z nás vazalskou zemi," uvedli divadelníci s tím, že Česko není čínskou kolonií. Prohlášení, které podepsala třeba ředitelka Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko, ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava i řada místních herců, kritizuje rovněž neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. „Využijeme všech zákonných možností, abychom dali náš odpor najevo, otevřeme divadla svobodnému dialogu svobodných lidí," avizují.

Jak to bude konkrétně vypadat, ale neuvedli.