Jedním z témat byla i novela o povinnosti chodců být viditelně označen. Začít platit by měla od podzimu letošního roku. Ministerstvo dopravy tak chce eliminovat počet usmrcených chodců. K většině těchto nehod dochází právě v noci nebo za špatné viditelnosti.

„V praxi to bude znamenat, že chodec bude muset být označen nějakým viditelným reflexním doplňkem. Ideální je reflexní páska, která se dá pořídit v řádech desítek korun a má téměř neomezenou životnost," vysvětluje dopravní expert Roman Budský. Podle něj se například v Estonsku během deseti let po zavedení tohoto opatření snížil počet usmrcených chodců na sedminu, rovněž na Slovensku je pokles smrtelných nehod chodců po tomto opatření znatelný.

Pokud chodec nebude po setmění viditelně označen v místech, kde není veřejné osvětlení, bude to bráno jako přestupek s až dvoutisícovou pokutou. Pokud dojde vinou neoznačeného chodce k nehodě, při které bude zraněn, bude se muset i podílet na úhradě části nákladů na léčbu.

Chodce s reflexním oblečením vidí řidič až na vzdálenost dvou set metrů, tedy na třikrát větší vzdálenost než člověka v bílém kabátě a na sedmkrát delší vzdálenost než člověka v černém.

Původně dopravní policisté navrhovali, aby chodci nosili povinně reflexní vestu, což vzbudilo velikou nevoli u veřejnosti. Páska už bez problémů prošla.