Rachot železa, se kterým zkušení dělníci pobíhali sem a tam, vrtání, bouchání, nájezdy kamionů s nejrůznějším materiálem i zbožím. Zkrátka staveniště. Taková je realita v libereckém Vesci právě nyní, aby tady právě zítra mohla vypuknout hudebně společenská událost roku na Liberecku, a to Benátská! 2014. Pokladny se otevřou ve 14 hodin, první tóny návštěvníci uslyší kolem 17 hodiny. Hlavní pořadatel nezastírá, že kvůli přípravám zažívá dlouhodobé infarktové stavy.

„Infarkt mám v podstatě celý rok. Přípravy na další ročník totiž začínají vždy ještě za chodu právě končícího ročníku. Na stres už jsme ale zvyklí. Stále se něco řeší, ať už technické záležitosti nebo program. Letos nám například vypadl Michal Hrůza, kterého nedávno surově napadli v Ostravě a skončil s vážným poraněním hlavy v nemocnici. Vzít náhradu, nevzít? Michalovi ale každopádně přejeme, aby se uzdravil, je nám moc líto, co se stalo," říká pořadatel Pavel Mikez.

Na hudebním festivalu budou mít návštěvníci k dispozici jednu hlavní a jednu menší scénu. „Oproti loňsku ale přibudou hudební stany, a to na úkor bazénu, který letos nebude. Ve stanech si budou moci lidé dobít telefony, odpočinout si. Barmani tam budou míchat speciální nápoje. mimohudebních aktivit je spousta. Nebudou chybět plazmové obrazovky, bezdrátové připojení na internet," vylíčil Mikez.

Na své si přijdou i jedlíci. Míst s občerstvením nabídne Benátská! asi pětadvacet. „Potom tady jsou pochopitelně velkokapacitní pivnice, bary. Nabízíme i doplňkový sortiment asi v 15 stáncích," dodal Mikez. Novinkou na Benátské jsou letos tři adrenalinové atrakce a autodrom. Kdo bude chtít vidět festival z výšky, bude si moci najmout vrtulník.

Hluk a domorodci

Obyvatelům Vesce, kteří jsou nuceni snášet hluk, se pořadatelé festivalu snaží vyjít maximálně vstříc. Nabízejí jim vstupné na akci za poloviční cenu. „Městu Liberec, od kterého areál pronajímáme, jsme přispěli částkou padesát tisíc korun na vybudování dětského hřiště, které je tady ve sportovním areálu," zmínil Mikez.

Neděle zdarma

Letošní novinkou je rovněž vstup na Benátskou v neděli zdarma. „Sami jsme na to zvědaví. Vymysleli jsme to pozdě, ale Liberec i Liberecký kraj nás v tom podpořili, je to pro ně zajímavé, protože by to mohlo pozvednout prestiž areálu. Nebude se totiž propagovat jen festival, ale právě i sportovní areál, který má stále špatné jméno kvůli MS v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. Neděle nabídne pestrý program a já doufám, že místu navrátíme dobrou pověst," zakončil Mikez.

Liberecká radnice se v poslední době snaží navrátit Vesci návštěvníky různými způsoby, o čemž Deník informoval. „Ten areál jednou stojí, je bezvadný a je potřeba ho nabízet. Věřím, že ho lidé nakonec přijmou za svůj. Bohužel je tady to stigma mistrovství, ale jsme tady od toho, abychom to napravili a myslím, že Benátská! je úžasná aktivita, jež nám může vypomoci," tvrdí liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

„V neděli na festivalu kromě populárního Čechomoru vystoupí i místní skupiny, mezi nimi například mladí bubeníci z ARIES. Bude tam prostor pro regionální výrobky. Kromě propagace města bude neděle také o tom, že se na festival dostanou všichni, kteří nemají peníze na zakoupení vstupenky," uzavřel náměstek primátorky Jiří Rutkovský (USZ).