„Děkuji všem, strašně mě to těší,“ vzkázal pětatřicetiletý sportovec a držitel tří olympijských medailí čtenářům Deníku z Božího Daru. S nohou v sádře, ale optimismem pro nadcházející zimní sezónu, kde hodlá usilovat o medailové pozice na MS ve Val Di Fiemme.

Jak i přes zdravotní nepříjemnosti právě skončenou sezónu hodnotíte?

Nebylo právě příjemné, že jsem ji musel kvůli zlomenině téměř o měsíc zkrátit, ale to se nedá nic dělat a vrcholový sportovec s něčím takovým bohužel musí počítat. Ale i přesto ji určitě budu řadit mezi ty úspěšné. Podařilo se mi získat třetí místo v Davosu na 30 kilometrů volnou technikou a druhé místo v Otepää klasicky, takže jsem rád, že jsem zabodoval v obou technikách. Bohužel se mi nepodařilo umístění do 3. místa v Tour de Ski, ale na druhou stranu přišla kolize až v 7. kole, do té doby jsem se držel dobře. Nakonec z toho bylo bohužel jen to šesté místo. Jen díky této kolizi nepovažuji sezónu za vynikající, ale určitě za velmi slušnou.

To vypovídá i o zájmu, s jakým se vaše jméno, ale především výkony, setkaly v hodnocení čtenářské ankety o nejúspěšnějšího sportovce. Letos jste navíc musel čelit silné konkurenci výjimečnou sezónu měla i lyžařka Nikola Sudová či skokan Roman Koudelka. Čemu ten zájem přikládáte? Troufnete si odhadnout?

Těžko říct, možná by to byla zajímavá anketa pro čtenáře, podle čeho hlasovali? Ale v každém případě mě to nesmírně hřeje.

Samozřejmě, jak jste naznačila, ta konkurence byla opravdu silná. Nikole Sudové se velmi dařilo, byl tu úspěch Romana Koudelky a pak jsou tu Bílí Tygři, takže o to víc mě výsledek těší. Je to samozřejmě nejen povzbuzení, ale jistě i závazek. A možná, že pro mě mluvilo to, že dobrých výsledků dosahuji dlouhodobě, že to nebyl jen nějaký výstřelek v sezóně a tím, že nejsem ve své disciplíně žádný nováček asi přispělo k tomu, že jsem se lidem vepsal nějak do povědomí.

Je to samozřejmě čistě moje spekulace, ale nemohlo čtenáře do jisté míry ovlivnit i to, že zatímco pocity skokana na můstku si můžeme jen představovat, s běžkami si dokázala hrábnout na dno většina z nás?

Určitě. Geografická poloha je přímo předurčena k tomu, aby většina z obyvatel tak obrovské aglomerace, jakými jsou Liberec a Jablonec, na běžky alespoň párkrát za zimu nahoru vyjela. A kdo si vyzkoušel, co to je ujet trasu třeba z Nové Louky na Smědavu, může na vlastní kůži ty pocity zažít, takže ano, i to si myslím hraje při hlasování roli.

Nejen běh na lyžích slaví úspěchy. „Běžky“ bodovaly zásluhou české reprezentantky Lídy Horké v závodě NordiX v norském Oslu. Vyzkoušel jste si alespoň soukromě tuhle náročnou, téměř akrobatickou disciplínu skikros na běžkách?

Není to úplná novinka, jezdí se už asi čtyři roky a bodoval v něm třeba Ladislav Rygl, jel ho i Dušan Kožíšek a teď v Oslu dokonce zvítězila Lída Horká. Já jsem si něco podobného vyzkoušel jen v rámci tréninku, je to příjemný, ale přeci jen trochu extrémní sport, podstatně rozdílný od běhu. Nejsem příliš technicky zdatný, takže je zbytečné v plné sezóně jít při něčem takovém zbytečně naproti zranění.

V minulosti se nejednou spekulovalo s přechodem pod Duklu Liberec s možným přestěhováním z Božího Daru, kde žijete, sem pod Ještěd… Je to nějak aktuální?

V tuhle chvíli rozhodně ne. Jsem rozhodnutý do konce své sportovní kariéry zůstat na Božím Daru. I když tohle téma u nás doma občas probleskne. Právě o tomto víkendu jsme byli se ženou u jejích rodičů v Nové Vsi u Jablonce, a když nastal čas návratu, tak v tom bylo i trochu smutku, že se z téměř plného jara vracíme zase k nám na Boží Dar, do hor, do zimy… Možná až definitivně skončím a budu řešit práci, bude právě tohle na misce vah, která rozhodne pro Liberec, ale zatím to není aktuální.

Nadcházející sezóna pro vás bude důležitá, kdy začnete s její přípravou?

Hned jak mi to zdraví dovolí. Asi do 10. dubna budu mít ještě na noze sádru, ale jestli magnetická rezonance ukáže, že se pata dobře zhojila, v podstatě od května už mi začíná letní příprava. Motivace pro světové mistrovství bude obrovská. Ale ani teď nezahálím, a alespoň posiluju.

O jaké umístění na MS budete usilovat?

Jednoznačně medailové. Nejsem skromný, ale myslím, že mě k tomu opravňuje to, že aktuálně patřím ke světové špičce. V Liberci jsem byl na mistrovství bronzový a medailový zisk chci zopakovat i ve Val di Fiemme.