Právě do zázemí badatelny i mezi nekonečné stojany s bednami archiválií měli včera možnost nahlédnout návštěvníci v rámci Mezinárodního dne archivů. „Kdybychom vyrovnali za sebou všechny materiály, které tu máme uloženy, tak to bude cesta delší než 6 kilometrů. Jsme největším okresním archivem v republice,“ upozorňuje Kolín.

Nejvíc lidí chodí do archivu kvůli evidenci obyvatel. „Máme tu v digitální podobě údaje do roku 1921, příští rok se začne s digitalizací evidence do roku 1945, dál jít nemůžeme kvůli ochraně osobních údajů. Svého času jsme také měli plné ruce práce s poskytováním dokumentů k restitucím, dnes sem hodně chodí studenti, historici, muzejníci a podobně. Lidé také hledají své předky, ale to lze přes internet, kde jsou zdigitalizované matriky,“ říká Kolín. Zatímco řada jiných archivů po republice bojuje s nedostatkem místa, Liberec je na tom dobře.

Při příležitosti blížícího se mezinárodního festivalu profesionálních loutkových divadel Mateřinka proběhlo 7. června v Severočeském muzeu v Liberci slavnostní zahájení výstavy Magie loutek vzdáleného Orientu. Divadlo zrozené z vody.
FOTO: Do libereckého muzea připluly loutky z Vietnamu

„Máme tu ještě jedno celé patro volné. Materiály sem stále proudí, nejnovější přírůstky se týkaly trestních spisů z dopravních nehod z 60. – 90. let, což je velmi zajímavé, protože jejich součástí jsou i fotografie těch nehod, na kterých je ale zachycena i část ulice, nějaký dům, a tím je vlastně doloženo, jak co tehdy vypadalo,“ líčí Kolín.

UNIKÁTNÍ SNÍMKY

Ostatně libereckých ulic se týká i speciální výstava, kterou archiv připravil. Už podle názvu Zmizelý Liberec dává tušit, že při prohlížení více než 300 starých fotek se i dobrý znalec Liberce mnohdy zapotí.

„ Vybírali jsme z míst, která dnes vypadají jinak, kde zmizela stará zástavba a nebo která jsou velmi známá, ale domy dnes vypadají jinak,“ uvedla archivářka Jana Pažoutová s tím, že i ona měla často problém poznat, o jaké místo se jedná.

„Spoustu fotek tu máme bez datace, bez popisků, takže pak odhadujete podle různých detailů nebo ze srovnání s jinými fotografiemi, o co by mohlo jít. Většina vystavených snímků je úředního původu, tedy ze stavebního úřadu anebo jde o konfiskáty po roce 1945. Na radnici se tehdy svezly fotografie po Němcích, německých spolcích a podobně. Takže jde často o unikátní záběry, které se ještě nikde nepublikovaly,“ láká k prohlídce Pažoutová.

Výstava, která je počtem historických snímků jednou z největších, která ukazuje starou tvář Liberce, potrvá do konce června.

Hasiči zasahovali 8. června na Finančním úřadě v Liberci. Úředníky vyděsila podezřelá zásilka, jeden z nich oznámil přijetí podezřelé obálky se sypkým obsahem. Hasiči proto na místo přistavili dekontaminační kontejner.
Podezřelá obálka způsobila poprask na finančáku