Představte si aerobik, který provádíte na běžícím páse. Tak se dá popsat alpinning nový druh cvičení, který kombinuje posilovací cviky, chůzi, tanec a běh na páse i různé sestavy z aerobiku. V Ladies Fitness v obchodním centru Plaza jsou na hodině jen samé dámy, jde totiž pouze o ženské fitko.

Na hodinu dorazím s mírným zpožděním, takže jsem přišla o rozcvičku a do tréninku se vrhám po hlavě. Cvičitelka mě upozorňuje, že ostatní dámy už jsou rozcvičené: „Připravte se, že teď přijde rychlá chůze a bude to docela záhul," mrká na mě trošku škodolibě, ale s úsměvem.

Šlápnu na šikmý pás a zjišťuji, že se rozjíždí podle mých kroků. Sám nejede. Předcvičující střídá držení rukou i kroky. Dost mi to připomíná aerobik, který je pro mě složitý i na nepohyblivém podkladu.

Spadnu či ne?

Modlím se, abych nešlápla vedle a nespadla dolů. Byl by to trapas, protože na mě zbylo místo v první řadě uprostřed. Ještě, že se pás sám nepohybuje. Po chvíli zjišťuji, že to není zase tak složité. Vlastně je to docela sranda, některé kroky nedávám, takže se u toho i zasměju.

To, co už taková legrace není, je tempo, ve kterém se trénink rozjíždí. Instruktorka ovladačem přepíná samé rychlé diskotékové fláky a většina sestav se dělá dvakrát i třikrát za sebou. Po každé písničce se můžeme napít a půl minuty si oddechnout.

Po půl hodině šlapání a různých sestav už každou minutu koukám na hodiny visící vpravo a zdá se mi, že se ručička vůbec nehýbá.

Mechanického pásu nazvaného alpitrack se můžete držet asi čtyřmi způsoby. U každého kroku nebo sestavy se držíte jinak. V dolní části má pás i několik ploch, na které můžete vystupovat a následně z nich sestupovat, u každého kroku se mění držení rukou.

Tanec i výšplapy

Na pásu se chodí několika rychlostmi, občas se zakopává nebo střídáte různé sestavy. Zábavná je ta, u které uděláte čtyři kroky na páse a další dva vedle pásu na každé straně, nebo výšlapy na plochy nad pásem.

Zrada, ale i celkem sranda nastává, když cvičitelka zavelí, abychom se na pásu otočily zády k zrcadlům a šlapaly. Tady už jsem si tak pevná v kramflecích nepřipadala. Chvilku mi trvá, než pochopím, že když zrychlím, tak pás ujíždí a já z něj skoro padám.

„Ještě nás čeká jedna sestava na páse a jdeme na posilování," povzbuzuje nás paní vpředu.

Pás má i brzdu, takže se lehce změní na šikmou plošinu, na které můžete dělat lehsedy nebo jiné posilovací cviky. Dá se na něm různě protahovat a dokonce dělat i jednodušší kliky.

Z hodiny odcházím s propoceným tričkem, ale dobrým pocitem. Myslím, že jsem to docela zvládla a příště už se třeba tolik nezadýchám a zvládnu hravě všechny kroky.

Tři otázky pro instruktorku Lolitu Tarasenko

Pro každý věk i postavu

Co je na alpinningu zábavné a proč by na něj měly ženy chodit?

Je zábavný, protože dává hodně možností, na alpitracku můžete chodit různými kroky, běhat i tančit. Protože je pás hodně stabilní, procvičíte různými způsoby celé tělo. Můžete použít stroj jako baletní tyč i jako šikmou lavici na břicho. A to všechno s hudbou.

Pro které ženy je určený? Pro koho není vhodný?

Alpinning je skvělý způsob, jak se rychle a zábavně dostat do kondice, zhubnout a zformovat si postavu. Stroj je mechanický, každý může jít svojí rychlostí. Chodí k nám na alpinning cvičit ženy s nadváhou 120 kg, i starší 60 let, takže se hodí pro jakýkoliv věk i jakoukoliv postavu. Protože se alpitrack rozběhne částečně lidskou váhou, minimálně zatěžuje kolena a klouby. Nemůžu říct, pro koho není vhodný, protože lze přizpůsobit cvičení každému, kdo cvičit chce, máme různé trenérky a každá má svůj systém.

Na jaké bázi se u něj hubne, zpevňuje? Jak moc je účinný?

Alpinning je tak účinný, protože spojuje dohromady kardio-trénink a fitness, aerobní chůzí a posilování. Zároveň kontrolujete svůj tep, rychlost a kolik spalujete tuku. Ten spalujete jak během cvičení, tak i díky posilovaní 2-4 hodiny po cvičení. Pocit ovládaní stroje už máte po první hodině, což přidá sebejistotu a spokojenost se sebou.

Soutěž

Chcete také vyzkoušet alpinning? S Deníkem můžete vyhrát vstup do ženského fitness centra Ladies Fitness v obchodním centru Plaza v Liberci.

Jak se jmenuje pás, na kterém se při alpinningu cvičí?

Správné odpovědi posílejte na email Hana.Langrova@denik.cz. Nezapomeňte připsat celé jméno a telefon, abychom vás o výhře mohli kontaktovat.