Náměstí před libereckou radnicí včera praskalo ve švech. Na zahájení adventu v Liberci, který byl již tradičně spojen s rozsvěcením vánočního stromku, dorazily stovky lidí. Primátor Liberce Tibor Batthyány nejprve zapálil první svíci na adventním věnci. Než došlo k očekávanému rozsvícení stromku, zazpíval ještě několik písní liberecký sbor Ještěd za doprovodu dechového Podnikového orchestru mladoboleslavské škodovky, těsně před pátou hodinou pak vystoupil soubor bicích nástrojů Aries, jehož vystoupení vygradovalo atmosféru. Pak už se ozývaly výkřiky nadšení těch nejmladších a povzdechy uznání starších generací. „Letos se to opravdu povedlo. Strom je hezký s krásnými ozdobami a osvícený vypadá ještě lépe. Jsem ráda, že se to letos povedlo napoprvé," zažertovala Ivona Žáková z Liberce a připomněla tak nepřímo události před dvěma lety, kdy se strom nepodařilo rozsvítit.

ADVENT PLNÝ NOVINEK

Nadšený byl i Ondřej Fučík. „Dali jsme si punč, neprší jako loni, takže jsem spokojený," řekl. Spokojenost byla znát i z reakcí ostatních Liberečanů, kteří v neděli dorazili před radnici. „Chodíme každý rok. Letos nám radnice slibovala spoustu novinek, tak se snad zlepší i povědomí o libereckém adventu v kraji. V minulosti si většinou všichni dělali z Liberce srandu," řekl Marek Brož.

První novinkou byly nové ozdoby na vánoční stromek, které vznikaly v libereckých mateřských a základních školách. „V soutěži O nejkrásnější vánoční ozdobu, kterou vyhlásili na radnici, se sešlo přes osmdesát dekorací. Vedení města z nich vybralo třicet, které jsou zavěšeny na vánočním smrku," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Primátor vyhlásil vítěze soutěže a odměnil tvůrce několika nejpovedenějších vánočních ozdob.

21 HVĚZD Z OCHRANOVA

Liberecký vánoční strom ozdobilo také 21 hvězd z Ochranova (Herrnhutu), saského města založeného českými protestanty. Na špičce smrku se tak tyčí 70centimetrová ochranovská hvězda a pod ní 20 menších. Všech 7500 drobných světýlek se na smrku poprvé rozzářilo právě včera.

ADVENTNÍ TRHY A KONCERTY KAŽDOU NEDĚLI

Další novinkou letošního roku je také zbrusu nové adventní osvětlení, které dostal vánoční strom vloni, a díky tomu byl vyhodnocen jako druhý nejhezčí v České republice. Hlavním motivem ozdob ve městě je pak stylizovaný vánoční stromek.

Poslední novinkou jsou nové adventní trhy. Stánkové městečko, které bude před libereckou radnicí od . prosince, respektuje architektonický ráz Liberce. „Tvořit jej bude 36 prodejních míst ozdobených girlandami, stylizovaných do podoby Valdštejnských domků ve Větrné ulici," vysvětlil nový provozovatel trhů Michal Buzek, ředitel městské společnosti Elset. Deyl. Na adventní víkendy jsou připraveny tři koncerty v kostelích. Dasha v kostele sv. Antonína Velikého, Musica Bohemica Viva v hanychovském kostele sv. Bonifáce a I Dillentanti v kostele Nalezení sv. Kříže. Komunitní středisko Kontakt srdečně zve na čtyři nedělní odpolední koncerty do obřadní síně v liberecké radnici od 13.30 hodin.