Většina nákladů poputuje ze státního rozpočtu, zbytek financí zajistí fondy Evropské unie a podílet se bude také Liberecký kraj. Začít stavět by se mělo v průběhu příštího roku.

„V současné době se zpracovává investiční záměr s tím, že předpokládané celkové náklady činí zhruba 300 milionů korun. Současně probíhají jednání s jednotlivými subjekty na možném spolufinancování akce,“ sdělila Deníku Hana Malá z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Na základě předběžných jednání by podle ní stát uhradil téměř 200 milionů a dalších šedesát by mohl získat z regionálního fondu Evropské unie. Zbytek by nejspíš doplatil kraj.

„Zatím jsme se k ničemu nezavázali, skutečně však zvažujeme postupně uvolnit uvedenou částku okolo 45 milionů korun. První část bude součástí rozpočtu na příští rok,“ uvedl Karel Dolejší, statutární náměstek hejtmana.

Stavba nového policejního ředitelství vyplynula z iniciativy Libereckého kraje směřující k plnohodnotnému kraji.

„Při návštěvě ministra vnitra Ivana Langra učinil hejtman Petr Skokan dotaz, co lze udělat pro zřízení krajského pracoviště Policie ČR v Liberci. Odpověď ministra zněla, že je třeba se podílet na realizaci,“ řekl tiskový mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

V Pastýřské ulici by se mohly postavit celkem tři nové budovy. Stávající sídlo by se mělo zbourat.

„Nejprve se postaví budova, kam přestěhujeme kriminální službu a ekonomické oddělení. Poté se vybuduje druhá budova s ředitelstvím. Na místě současného sídla pak může vzniknout budova pro krajské ředitelství,“ uvedl pro Deník již před časem liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák.