Ozbrojte se, pořiďte si alarmy, zabezpečte domy! Mnoho nezaměstnaných ze Žitavy čeká, až budou moci volně přecházet hranice.

K nám, do Čech, kapitalistického ráje!

Lidé buďte obezřetní. Sociálně slabé východní Německo k nám bude lifrovat nezaměstnané, kteří zkazí náš pracovní trh! Pořiďte si zbraně! Vždyť nikdo z nás neví, co dokáže hladový Němec! Podle statistik je nezaměstnanost v Žitavě skutečný problém. Oficiální údaje se pohybují okolo pětadvaceti procent! To je více jak trojnásobek stavu v Liberci. Bojujte proti Schengenu! Co budou nyní dělat naši pašeráci z pohraničí?! Mnohá rodová tradice zanikne. Jak po vstupu do Schengenu mají žít lidé například v obci Uhelná? Kam zmizí ona letitá tradice hry na kočku a myš mezi místními a celníky a celníky nyní, kdy nikdo nepohlídá hranice?

Jak stoupnou výdaje našeho státu, když celníci místo svých kanceláří budou sedět na úřadu práce? Češi, bojte se chudých Němců!

Také vám to zní divně? Mně ano. A to nejen z toho důvodu, že část mé rodiny mluví německy a žije hluboko uvnitř západního Německa.

Já totiž věřím, že jsme lidé a Evropané. Nemyslím si, že je třeba brát vážně výstřelky německého tisku. Ono se ve skutečnosti nic neděje.

Němci nás nepřijdou vykrást, ani nezlikvidují náš pracovní trh. Přes hranice již nyní může kdokoliv s občankou v kapse. A celníky platí stát, ať jsou na hranici či na úřadu práce. To jen prostě němečtí novináři chtěli bombu a českým novinářům to také přišlo zajímavé. Popravdě, spíš je to úsměvné.