V ČR se do značné míry spontánně vyvinul projekt Červená stužka. Studenti se v jeho rámci aktivně zapojují do informační kampaně. Prodávají na ulicích za dvacet korun červené stužky a povídají si o AIDS.

„Základní cíle tohoto projektu jsou tři,“ uvedla ředitelka Společnosti pro plánování rodiny Zuzana Prouzová. „První je informovat veřejnost, že problematika AIDS není zdaleka mrtvá, druhý cíl je, aby prostřednictvím kampaně sami studenti získávali informace a třetím cílem je finanční přínos. Ten jde z větší části na azylový Dům světla a na preventivní programy,“ vysvětlila.

Azylový Dům světla je zařízení, kde mají útočiště lidé postižení HIV a AIDS. Pro jejich nemoc je často odmítne okolí, ale i vlastní rodina. Podle Prouzové stále přetrvává tabuizování tohoto tématu a strach. „Zarážející je, že nejvíce otevření a štědří jsou lidé na severu Čech a na Ostravsku. Pro sebe si to vysvětluji tím, že v těchto problematických lokalitách lidé často trpí a proto jsou schopni pochopit i bolest druhého,“ podotkla.

Jak vysvětlil sexuolog Radim Uzel, který se v projektu angažuje, studenti s červenými stužkami budou na ulicích převážně až dnes. „Jelikož letos 1. prosinec spadá na sobotu, největší část kampaně proběhne v pondělí 3.12., ale některé z pěti tisíc dobrovolníků můžete na 173 místech České republiky potkávat celý týden,“ poznamenal.

„Červená stužka má již tradici. Daří se nám rok od roku zvyšovat počet zainteresovaných občanů. Několikrát bylo bezpečně prokázáno, že hlavním činitelem schopným snižovat počet nakažených osob jsou právě tyto preventivní projekty pro mládež i dospělé,“ doplnil Radim Uzel.

V Liberci se do projektu letos zapojily čtyři školy. Z nich vyráží s červenými stužkami pětatřicet dvojic studentů. Nesou si sebou nejen červené stužky, ale především informace, které předávají dál.

„Naše škola úzce spolupracuje s organizací Člověk v tísni a působíme hned v několika sociálních projektech,“ uvedla učitelka ze SŠ strojní, stavební a dopravní Vlasta Vyčichlová. „Člověk nesmí být lhostejný k neštěstí a to snad chápou i mí studenti,“ dodala.