Ani po dvou hodinách intenzivní výměny názorů, při které žádná ze stran nešetřila druhou, zdaleka nepadly všechny dotazy. Ještě po skončení diskuze obklopili Liberečané přítomné disputéry a debata nebrala konce.

Vládní koordinátor musel tak čelit například dotazům, proč vláda stále odmítá referendum o působení americké armády na území naší země.

Klvaňa pak divákům sdělil, že ČR se tímto ničeho nevzdává. „Vstupem americké armády v počtu téměř dvě sta mužů česká republika nepřichází o svou suverenitu,“ zdůraznil vládní koordinátor.

„Když by došlo třeba za deset let k útoku na cíle v Evropě balistickými zbraněmi a nefungovala by protiraketová obrana, čí by to byla zodpovědnost? Lidí co hlasují v referendu? nikoliv, byla by to zodpovědnost právě té vlády, která referendum o této věci umožnila,“ vysvětlil vládní důvody pro odmítnutí akceptace rozhodnutí lidu v referendu. „Žádná ze zemí o takové věci referendum nevyhlašuje,“ dodal vládní koordinátor Tomáš Klvaňa.

V diskuzi, která mnohdy přecházela až do hlasitého překřikování, se také zapojil armádní generál Pavel Štefka, který dříve zastával funkci náčelníka generálního štábu AČR.

Generál se diskutujícím snažil vysvětlit , že protiraketová obrana a s ní spojený radar na území České republiky je nezbytně nutný.

Podle jeho názoru je riziko zneužití balistických střel skutečně reálné. „Z posledního jednání před měsícem vyplývá, že ruská rozvědky předpokládá vlastnění balistických raket Íránem již v roce 2014,“ uvedl generál Pavel Štefka.

Mezi diskutujícími, kteří hájili vládní záměr umožnit spojeným státům vybudování speciálního radaru v ČR byl také specialista v oboru z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze Luděk Pekárek. „Podle našich měření a propočtů nemůže radar způsobit obyvatelstvu jakoukoliv újmu na zdraví,“ sdělil.

Svou teorii zdůvodnil vysvětlením, že úzký paprsek radaru je zaměřen směrem k nebi a tím není možné ohrozit obyvatele.

Odborník pak dále na příkladu vysvětlil, že nebezpečí by tak mohlo hrozit jen ve velmi nepravděpodobné situaci. „Ano, pokud například rogalista protne paprsek radaru a navzdory tomu, že je tento velice úzký by v jeho působení zůstal déle jak šest minut, tak by zřejmě došlo k nějaké újmě na jeho zdraví, ale toto je skutečně velice nepravděpodobné,“ doplnil Luděk Pekárek.

Mnozí návštěvníci diskuze odcházeli rozladěni, našli se i tací, kteří ocenili, že měli šanci získat validní informace.

On - line rozhovor s Tomášem Klvaňou, který proběhl na webu 12. listopadu naleznete ZDE: 1112-rozhovor4