V pondělí proto měli internetoví čtenáři Libereckého deníku jedinečnou možnost diskutovat s vládním koordinátorem protiraketové obrany Tomášem Klvaňou, kterému se také přezdívá „pan Radar“.

Vládní koordinátor, ale také vojenští experti či politici, přijedou v úterý 13.listopadu diskutovat s Liberečany. Veřejná diskuze se koná od 19 hodin v Koloseu, kam si Vás tímto dovolujeme pozvat.

A na co se ptali v pondělí čtenáři na internetových stránkých www.libereckydenik.cz?

Proč musí být radar v ČR a nemůže být v Polsku? Josef Vratislav

Spojené státy se rozhodly umístit radar u nás a antirakety v Polsku a s touto nabídkou nás a Poláky oslovily. My jsme přesvědčeni, že systém posiluje evropskou bezpečnost a proto s USA jednáme. Obecně - tento pilíř protiraketové obrany musí být někde ve střední Evropě z geografických azimutních důvodů.

Není podezřelá velikost výdajů USA - destinásobek - oproti ostatním státům NATO, když např. Francie, Velká Británie, Rusko, Čína atd. dávají o řád méně, Írák např. o 100 násobek méně? Dana Lysáková

Máte asi na mysli výdaje na obranu a armádu. Spojené státy dávají každoročně víc než zbytek světa dohromady. Proč by to mělo být podezřelé? Spojené státy v podstatě garantují bezpečnost a stabilitu značné části Západu prostřednictvím článku 5 Washingtonské smlouvy o NATO. Zároveň jsou prvním terčem všech fanatiků. Jen velká vojenská převaha garantuje jejich i naši bezpečnost, naši svobodu a demokracii. Přál bych si, aby Evropa dělala víc? Ano, ale Evropa se zatím jenom pohodlně veze. Za posledních 60 let si zvykla, že všechny problémy za ni řeší Washington.

Jsem občanem této republiky, nechci být v područí světového četníka, který zavinil nespočet lokálních válek! Dana Lysáková

Tady se náš názor liší. Dovolte mi ale Vás upozornit na skutečnost, že Spojené státy garantují naši bezpečnost, je to nejsilnější stát v rámci NATO a právě díky NATO jsme dnes nejlépe zabezpečeni - bezpečnější jsme nikdy v historii nebyli.

Výkon radaru má být přes 500 Mega Watt ERP, v impulzním režimu dvojnásobek, což je 1000 krát více než kritizovaný vysílač na Žižkově. Dle aktuální ionosféry bude proladovat v širokém kmitočtu, tzn. rozsah 100 km. Z toho vyplynou i pernamentní poruchy bezdrátového internetu, vysílaček, mobilů a dokonce i aut s dálkovým ovládáním, tzn. porušení Ženevských regulativů a léta pečlivě plánovitě přidělovaných kmitočtů. Co Vy na to? Jaroslav Frič

Data, která uvádíte, jsou nesmyslná a chybná. Američané budou muset zaručit na základě principu elektromagnetické kompatibility, že k žádnému takovému rušení nedojde. Dostali od nás potřebné údaje a pracují na tom, aby skutečně k žádným technickým komplikacím nedošlo.

Budou mít američtí vojáci nějaké zvláštní postavení a budou podléhat českým zákonům? Petr Kabelka

Americký personál - kontingent čítající maximálně asi 200 lidí - bude podléhat naší ústavě a našim zákonům. Koneckonců smlouva NATO SOFA o statutu sil je už součástí našeho právního řádu, a ta bude jejich právní postavení řídit. Jak přesně do detailu bude vypadat jejich postavení, to znamená například podle jakého kázeňského řádu budou trestáni „hříšníci“, to bude výsledkem jednání, která probíhají.

Celé znění On - line rozhovorzú naleznete ZDE: 1112-rozhovor4

Na diskuzi o umístění radaru USA do České republiky přišli desítky čtenářů, čtěte ZDE: 20071114-diskuze