„Ano, kostel je prodaný,“ potvrdil liberecký arciděkan František Opletal. Novobarokní kostel se secesními prvky patřil katolické církvi, ta však na jeho rekonstrukci neměla dostatek financí.

„Již jsme ho nepotřebovali. Naopak potřebujeme peníze na kostely, které využíváme. Tedy kostel Svatého Antonína na Sokolovském náměstí a Svatého Kříže na Malém náměstí,“ vysvětlil důvod prodeje liberecký arciděkan.

Jaké má nový majitel s kostelem, potažmo s pozemky v centru města, záměry je zatím nejisté. Jednatele společnosti Iberus, bývalého zastupitele za ODS Jiřího Zeronika, se nepodařilo Deníku v posledních dnech zastihnout. Není tedy také zřejmé, jak bude dále fungovat Domov pro matky v nouzi místní oblastní charity. „Zatím zde provoz pokračuje,“ konstatoval arciděkan František Opletal.

Kostel z roku 1911 není jen historickou a uměleckou památkou, patří mezi chrámy, které disponovaly vlastním vytápěním. Hlavní loď je sloupy rozdělena na osm kaplí sálového typu, členěná toskánskými sloupy a s půlkruhovým zakončením presbytáře.

Svému účelu však již drahnou dobu neslouží a chátrá. Od minulého roku se o jeho záchranu pokouší občanské sdružení Spolek pro obnovu kostela Máří Magdalény.

„Chtěli jsme zde vytvořit místo kulturního vyžití pro širokou veřejnost, kde by se konaly například koncerty, přitom ponechat i duchovní složku,“ líčil plány David Hamr ze Spolku. „Zamýšleli jsme spolupracovat s univerzitou i s dalšími církvemi a kulturními institucemi,“ doplnil Hamr.

Katolická církev prodala kostel blízko centra města

V minulosti pak kostel sloužil k ledasčemu. Například v klášteře byla mateřská škola, kostel dlouho sloužil jako sklad národního podniku Kniha. Stavba je sice v havarijním stavu, není však zcela ztracená. Například nosná konstrukce je neporušená. Zdi trápí převážně zatékání, v kritickém stavu jsou pak některé krovy. Opravitelným přesto zůstává.