„Původně jsme měli vyjednáno 76 nových členů od Cizinecké policie, ale teď máme slíbeno jen 30,“ uvedl Miroslav Dvořák, který stojí v čele Okresního ředitelství PČR v Liberci. Podle jeho slov se však o navýšení počtu policistů, kteří doplní řady svých libereckých kolegů, bude nadále jednat s Policejním prezidiem. V každém případě se však bude jednat o významné posílení stavu liberecké policie.

Vstupem České republiky do Schengenského prostoru dojde ke zrušení Referátů cizinecké a pohraniční policie, které zajišťovaly kontrolu občanů na hranicích.

„Referáty cizinecké a pohraniční policie se sloučí s Odděleními cizinecké policie. Tím vzniknou Inspektoráty cizinecké policie, které převezmou po sloučených odděleních veškerou agendu. Budou se i nadále zaměřovat na boj proti ilegální migraci,“ uvedla tisková mluvčí Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Barbora Kudláčková. Policisté, kteří nepřejdou do nově vzniklých Inspektorátů, budou přeřazeni na Okresní ředitelství.

Jednou z výhod Schengenského prostoru je zrušení hraničních kontrol. Občané budou moci kdykoliv navštívit cizí zemi v rámci Schengenského prostoru jen z občanským průkazem bez kontroly na hranicích.