Družstvo si proto najalo pražské občanské sdružení Čistá města, které následně podalo odpor proti územnímu rozhodnutí.

„Podle našeho názoru je to poslední místo v centru města, vhodné pro bytovou zástavbu,“ uvedl Karel Grof, člen občanského sdružení, který se ve věci angažuje.

„Dále se domníváme, že vlivem narušení žuly může v místě dojít k samovolnému vypadávání velkých bloků žuly při budování obchodního domu. Investor ani neudělal geologický průzkum. Neméně vážný problém vznikne s přetížením dopravy,“ shrnul připomínky občanského sdružení Karel Grof.

Projekt Arkády Liberec je unikátní stavba několikapodlažního domu, který bude zapuštěn téměř třicet metrů do skály na Perštýně.

Josef Tobek, jednatel investorské firmy ECE, která bude celou stavbu s nákladem téměř tři miliardy korun budovat, je postupem sdružení překvapen.

Občanské sdružení bojuje proti Arkádám

„Předně mě zaráží, že si lze prostě najmout občanské sdružení tak, jako to udělalo bytové družstvo Pozemní stavby. Spíše za tím sleduji konkurenční boj a něčí nenaplněné zájmy,“ předeslal jednatel.

Připomínky občanského sdružení považuje Josef Tobek za nesmyslné. „O projektu jsme jednali s mnoha občanskými sdruženími, které v Liberci působí a doposud s nimi úzce komunikujeme. Toto pražské sdružení nás nikdy ani neoslovilo. Geologický průzkum samozřejmě máme. Neznám investora, který by chtěl postavit něco za tři miliardy a před tím by neinvestoval do všech průzkumů, takže žádné vypadávání skály nehrozí,“ upřesnil Josef Tobek.

Jak dále podotkl, společnost ECE si nechala zpracovat důkladné dopravní studie včetně simulací od vysoké školy dopravní.

Arkády mají působit jako bežný dům

„V komplexu, který bude zapuštěn do skály, vznikne navíc 850 parkovacích míst. Snažíme se, aby obchodní centrum Arkády Liberec navenek působilo jako běžný dům městské zástavby. Dokonce dvě třetiny povrchu domu bude pokrývat intenzivní zeleň,“ upřesnil vizi ECE Josef Tobek.

„Každý účastník má právo být v řízení zastoupen, je však třeba si uvědomit, že když se někdo nechá zastupovat občanským sdružením, jedná se o jakéhokoliv jiného zástupce, který nemůže vystupovat v jakési dvojroli zástupce a zároveň občanského sdružení, které hájí ochranu přírody,“ poznamenal na adresu občanského sdružení tajemník magistrátu města Liberce Marek Řeháček. „Každý by si proto měl uvědomit svoji roli v řízení, protože správní orgán se k němu musí chovat tak, jak mu ukládá zákon,“ doplnil tajemník.

Jak uvedl tiskový mluvčí magistrátu Martin Korych, město námitky pražského občanského sdružení Čistá města neakceptovalo.

„Změna územního plánu v dané lokalitě již nabyla právní moci. Momentálně probíhá řízení ECE, do kterého se občanské sdružení sice přihlásilo, ale jeho přihláška do správního řízení nebyla akceptována, neboť nebyl shledán důvod pro to, aby se toto sdružení stalo účastníkem řízení,“ sdělil Martin Korych.