Všechny děti spojuje jedno slovo a jedna nemocnice. Jedná se o pacienty, kteří se zotavují po náročné léčbě leukémie z pražské nemocnice Motol.

„Mnohé děti, které jsou na tomto pobytu, prožily i několik let v nemocnici,“ vysvětlil vedoucí lékař oddělení Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole Petr Smíšek.

„Pro děti je to vlastně takový první tábor a je na nich přímo vidět, jak jim pobyt psychicky velice pomáhá,“ dodal Petr Smíšek.

Děti po složité léčbě mají mnohdy ještě sníženou imunitu a musí dodržovat zdravotní zásady, které nejsou v běžném táboře dosažitelné. Nesmí prochladnout, nesmí být v kolektivu jiných dětí, které by na ně mohly přenést některou z nemocí mladistvého věku a nesmí mnoho dalších věcí, které jsou dětem zcela přirozené a samozřejmé.

Na sobotní dopoledne pro ně přichystali liberečtí potápěči ze sdružení SnakeSub, které je součástí Integrovaného záchranného systému, malé dobrodružství.

Děti se projely v záchranářském motorovém člunu a měly také šanci sledovat simulaci záchranné akce, kdy potápěč lovil z vody tonoucího muže.

V roli potápěče záchranáře mohly děti sledovat známého skokana do výšky Tomáš Janků, který reprezentoval Č na OH v Athénách a loni obsadil druhé místo v Mistrovství Evropy ve Švédsku. „Osobně mám potápění moc rád. Dnes zde dětem předvedeme ukázku naší práce. Věřím, že je to zaujme,“ poznamenal Tomáš Janků.

Po sobotním vodním dobrodružství, které organizovala Vodní záchranná služba Liberec, vyrazily děti na téměř dvacetikilometrovou vyjížďku na kolech po Jizerských horách. Do kopečka sice musí kola tlačit, ale veškeré tyto aktivity příspívají uvědomění, že zvítězily nad nelehkou nemocí a vrací se do života.