„Všichni sousedé budeme společně řešit tento problém, dokud se nevyjasní, a to i právními kroky,“ předeslal jeden ze sousedů hlučného a zapáchajícího provozu Viktor Otta.

Jak vyšlo najevo, firma Perena, která v areálu bývalého Státního statku drtí stavební suť a vyhozené okenní rámy, má za povinnost vyžádat si k provozu tohoto zařízení povolení od Krajské hygienické stanice, místní samosprávy a Krajského úřadu.

Po dlouhé diskuzi tuto skutečnost uznal i majitel firmy František Drašar.

„Ano, je pravda, že jsme nesplnili podmínky povolení,“ uznal po předložení příslušných dokumentů František Drašar.

S jeho firmou vede nyní řízení také Inspekce životního prostředí. „Prověřujeme existenci povolení firmy Perena a jejich platnost z hlediska ochrany ovzduší. Pokud se pochybení prokáží, čeká firmu správní řízení a řízení o pokutě,“ uvedl vedoucí odboru ochrany ovzduší Milan Drbohlav.

Druhá firma, která v areálu taví příležitostně asfalt, se nachází v právním vakuu. „Tavení asfaltu považuje inspekce za velký zdroj znečištění, ale firma Varan požádala o takzvanou klasifikaci zařízení. Dokud tedy příslušné orgány nerozhodnou, tak z hlediska Inspekce životního prostředí musíme vyčkávat,“ objasnil situaci Milan Drbohlav.

Ani on si podle svých slov není vědom jakéhokoliv porušení platných zákonů.