Majitelé domu si pozemek koupit nechtěli, obklopují ho totiž zdi v havarijním stavu. „Město by si nejdříve mělo dořešit zchátralou zeď, a pak něco prodávat,“ již dříve uvedla pro Deník Iva Horská, majitelka nedostupné garáže. Zahrada se díky své zátěži stala neprodejnou, její poslední cena se pohybovala kolem sto osmdesáti tisíc korun. Oprava zdi ohrožující okolí pak vyžaduje další miliony.

Zastupitelstvo pak mělo rozhodovat o prodeji pozemku podle mylných informací. Jim předložené věcné břemeno ke garážím podle Katastrálního úřadu neexistuje, jen zde registrují žalobu Ivy Horské o jeho zřízení. „Je zde pouhý závazek přístupu a příjezdu ke garážím. Proč tam ale není zmíněna pátá garáž, nevím,“ tvrdil Josef Mazáč z libereckého oddělení privatizačních projektů.

Neprodejnou zahradu kupují spekulanti s pozemky. „Výběrové řízení jsem vyhrál. Jak s pozemkem dál naložím, je moje věc,“ uvedl Luboš Vít, podnikatel, který se mimo jiné zabývá i prodejem nemovitostí. Druhého zájemce v pořadí, také majitele firmy zabývající se obchodem s nemovitostmi, se deníku nepodařilo zastihnout. Na interneru neinzeruje.

Představitelé města se po upozornění Deníkem zavázali, že nepřesnosti v dokumentech pro zastupitele odstraní. „Je to skutečně chyba. Kupující ale byli informováni o skutečnostech na pozemku správně,“ sdělil náměstek primátora Ivo Palouš. Že prodej pozemku není nutné z jednání zastupitelstva stahovat, pokud byla chyba včas zachycena, konstatoval primátor Liberce Jiří Kittner.