„Na setkání komise byly představeny dvě varianty, hotel a multifunkční dům, kde by mohl sídlit úřad, vytvořila by se tu obřadní síň a fungoval by jako společenské centrum,“ líčil závěry ze setkání starosta Hejnic Jiří Horák. Závěry společné diskuze zástupců města, podnikatelské sféry, projekční kanceláře a Euroregionu Nisa, budou představeny hejnickým zastupitelům v podrobné prezentaci.

Zbourání považují za ukvapené

„Zachránit lze mnohé. Perun není úplně v havarijním stavu a bourat by se úplně nemusel, informoval projektant Libor Braun ze společnosti Inpos. Upozornil, že veškerá jednání kolem Perunu se stále pohybují na hranici spekulací. „Nelze zatím říci jednoznačně, kolik by rekonstrukce stála. Záleží na následném využití objektu a požadavcích nového možného majitele,“ konstatoval Braun.

Proti bourání absolutně stojí člen komise a hejnický zastupitel Jan Heinzl. „Nyní je důležité, aby proběhla dražba. Město by pak mělo aktivně vstoupit do řešení situace,“ uvedl Heinz. Sám je zastáncem varianty multifunkčního domu, který by se stal kulturně společenským centrem Hejnic. „Mohl by také navázat spolupráci s blízkým Centrem duchovní obnovy. Navíc zde také chybí sál,“ přidal zastupitel.

Zachránit Perun pro obyvatele Hejnic by mohly finance z EU v období 2007 až 2013. Diskuzi vyvolává i to, jak se bude hradit budoucí provoz. „Jedna z možností je shánět peníze z grantů či část pronajmout na komerční účely,“ řekl Heinzl.

Třetí varianta, tedy bourání budovy, je však stále ve hře. „Závisí na zastupitelích, ke které z možností se přikloní. Nesmí se zapomenout na to, že hotel městu nepatří,“ připomněl starosta. Ke zbourání nejhavarijnější části budovy tak nabádal statik před téměř deseti lety.

Bez vůle majitelky je hotel ztracen

Majitelka se ke své stavbě nehlásí, dostihnout ji nemohou ani soudy či úřady. Banky, kterým dluží miliony, se pak o své klientce odmítají bavit. Většina bankovních domů od kterých si podnikatelka v devadesátých letech půjčila, je v současnosti v likvidaci. Jakým způsobem probíhá její soud v Chomutově nechce tamní Okresní soud sdělit. Aktuální informace o ní nemají ani její nejbližší.