Zaměstnance bazénu, který dohlížel na atrakci, v níž chlapec zahynul, policie obvinilaz usmrcení z nedbalosti. Kamarádi chlapce jsou podezřelí z neposkytnutí pomoci. Potvrdila to mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

„Jinak to dopadnout nemohlo. Dál nebudu nic komentovat," sdělil provozovatel bazénu Jan Švec, podle kterého se tragédie na návštěvnosti nijak neodrazila. Také potvrdil, že obviněný třiadvacetiletý plavčík v bazénu stále pracuje.

Lidé zapalují svíčky před libereckým bazénem.
Může za smrt chlapce špatný stav libereckého bazénu?

K tragédii došlo loni 3. září, den před plánovanou odstávkou bazénu. Kolem deváté hodiny večer nahlásil chlapcův otec, že syn šel odpoledne na bazén a dosud se nevrátil domů. Okamžitě se rozjela rozsáhlá pátrací akce, při které bylo tělo chlapce nalezeno v odtokovém potrubí tzv. divoké řeky. Soudní pitva prokázala, že se chlapec udusil.

SELHAL LIDSKÝ FAKTOR

Jak vyplynulo z posudku soudního znalce se specializací na bezpečnost na bazénech, nedošlo k pochybení ze strany provozovatele. „Podle znalce se otvor sání nedal zpřístupnit bez vynaložení vnější síly. Má za to, že v tomto případě selhal lidský faktor," vysvětlila policejní mluvčí. Chyba plavčíka podle policie spočívala v tom, že nezpozoroval, že v divoké řece po delší dobu probíhalo „násilné jednání čtyř osob", tedy že si plavčík nevšiml, že chlapci odstraňují mřížku, která otvor kryla.

Za usmrcení z nedbalosti může jít plavčík do vězení až na šest let. S kamarády zemřelého chlapce povede policie samostatné řízení. Za neposkytnutí pomoci je sazba až dva roky vězení. „Vyšetřování tragédie není ukončeno, trestní řízení i nadále pokračuje," vysvětlila dále Suchánková. Kvůli vyšetřování byla divoká řeka mimo provoz, teď patří opět k oblíbeným atrakcím libereckého bazénu.

TRAGÉDIE V BABYLONĚ, ŠPATNÁ BEZPEČNOST

Policie rovněž oznámila, že došlo k významnému posunu v případu 32letého muže, který zahynul v srpnu 2014 v libereckém aquaparku Babylon. Jeho bezvládně tělo bylo tehdy nalezeno v dopadovém bazénku atrakce Space Bowl. Pitva neodhalila žádné cizí zavinění, muž se utopil.

V tomto případě podle Suchánkové policie obvinila z usmrcení z nedbalosti jak provozovatele aquaparku, tak i 64letého zaměstnance. Odborný znalec totiž došel k závěru, že byla bezpečnost návštěvníků na velmi nízké úrovni. Provozovatel podle něj podcenil organizaci bezpečnosti a nepřijal vyhovující opatření. „Všechny subsystémy měly na tragédii svůj podíl," vyjádřil se znalec v posudku.

„V samostatném řízení pak budou řešeny tři osoby blízké věku mladistvých, které jsou podezřelé z činu jinak trestného, neposkytnutí pomoci,“ dodala krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Liberecký bazén.
Chlapec zemřel v libereckém bazénu. Tělo našli v odtokovém potrubí