Před třemi lety získala Zdeňka Kutínová od ministerstva školství medaili 2. stupně za úspěšné manažerské a ekonomické vedení školy a za její zapojení do celostátních a mezinárodních projektů. Dnes stane bývalá ředitelka gymnázia Jeronýmova v Liberci před soudem. Podle obžaloby podváděla při vzdělávacích kurzech a neoprávněně čerpala dotaci z evropského sociálního fondu. Za to jí hrozí až pět let vězení.

Kauza spadá do roku 2010, kdy gymnázium rozjelo projekt nazvaný Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých. Učitelé měli v rámci kurzů získat potřebné dovednosti a znalosti pro výuku dospělých. „Přihlásily jsme se do těch kurzů spolu s kolegyní, ale po pár měsících jsme tam přestaly chodit, protože nám to přišlo o ničem, byla to ztráta času a skutečný přínos žádný," popsala před časem jedna z účastnic, která si nepřála zveřejnit jméno.

Právě na nezájmu učitelů celý projekt zkrachoval. Ředitelka však dál dělala, jako by se nic nestalo.

„Paní Kutínová od podzimu 2011 začala falšovat prezenční listiny, dopisovala tam účastníky kurzu, kteří tam nebyli. Místo toho, aby kurzy ukončila, tak dál vypisovala tabulky a posílala smyšlené zprávy o tom, jak zdárně probíhají. V lednu 2012 si například vymyslela dvoudenní školení v hotelu Ještěd, sestavila seznam fiktivních účastníků a vystavila faktury za ubytování a stravu. Žádné školení ale neproběhlo a peníze skončily u ní," popisuje státní zástupce Martin Tvrdík. „Do případu se pak vložili učitelé, kteří přišli na to, že si ředitelka nechává vyplácet peníze za kurzy, které nebyly. Podstatná část dotací šla na její odměny," dodává Tvrdík.

Celkem šlo na projekt 1,8 milionů a to jak z fondů EU, tak ze státní kasy. K žalobě se proto připojilo i ministerstvo financí i nové vedení gymnázia. Škola už kvůli zkrachovalému projektu musela vrátit přes 240 tisíc korun. „Nepodařilo se nám prokázat, že šlo od začátku o úmyslný podvod. Škole zůstaly některé pomůcky jako dataprojektor, notebooky nebo fotoaparát. Proto jsme celkovou škodu vyčíslili jen na 168 tisíc korun. I tak ale hrozí obviněné rok až pět let vězení," dodává Tvrdík.